Oksford - grad iz snova

Jelena Bjelica
Oksford - grad iz snova

Smješten na jugoistoku Engleske, na obalama rijeka Červel i Temze, Oksford je dom najstarijeg univerziteta na engleskom govornom području. Poznat je i kao "city of dreaming spires" - grad sanjajućih tornjeva, što najbolje opisuje harmoniju arhitekture i tornjeva oksfordskih škola.

Dok se šetate gradskim ulicama i gledate sve te crkve, škole, zidine i kule, imaćete utisak da se nalazite u nekom filmu o vilenjacima i čarobnjacima.

Oksford je sjedište lokalne uprave okruga Oksfordšajr, a ima oko 150.000 stanovnika.

NAJVEĆA I NAJPOZNATIJA znamenitost je Univerzitet Oksford sa brojnim građevinama u tradicionalnom engleskom stilu gradnje, osnovan 1096. godine. Danas ima status jednog od najuglednijih univerziteta na svijetu, a sastoji se od 38 nezavisnih koledža i šest stalnih privatnih vjerskih škola.

U Oksfordu se nalazi više od 30 parkova i zelenih površina, od kojih su najpoznatija botanička bašta,  koji je ujedno i najstariji u Ujedinjenom Kraljevstvu, a broji 8.000 biljnih vrsta, kao i parkovi Univerziteta Oksford.

U gradu je i više od 70 crkava i kapelica, od kojih je najznačajnija Univerzitetska crkva Svete Djevice Marije. Oxford Playhouse, New Theatre i Burton Taylor Theatre samo su neka od brojnih pozorišta.

Muzej "Ashmolean" je najstariji muzej u Ujedinjenom Kraljevstvu i najstariji univerzitetski muzej na svijetu, koji posjeduje djela Mikelanđela, Leonarda, Pikasa…

JEDNA OD GLAVNIH gradskih atrakcija je Karfaks toranj sagrađen kao toranj crkve Svetog Martina u prvoj polovini 11. vijeka. Na tornju se nalazi časovnik iz 14. vijeka sa figurama u rimskim uniformama, a oglašava se svakih 15 minuta. Toranj je smješten u samom centru grada, a sa njega se pruža lijep pogled na grad, jer je visok 23 metra.

Crkva Hrista je katedrala Oksfordske biskupije, koja uključuje sam grad, kao i bližu okolinu. Poznata je kao jedna od najmanjih katedrala u Engleskoj, a njena arhitektura poslužila je i kao kulisa za snimanje nekih filmova, poput serijala o Hariju Poteru.

MOST HERTFORD, ZNAN i kao Most uzdaha, najpoznatiji je u gradu, jer podsjeća na istoimeni u Veneciji.

Tom Tower je zvonik iz 17. vijeka, nazvan po svom zvonu, Veliki Tom. Nalazi se iznad glavnog ulaza u Hristovu crkvu. Samo zvono teško je sedam tona, a svake se večeri u 21.05 časova u "Oksfordsko vrijeme", oglasi 101 put, prije nego što se vrata koledža zatvore tokom noći. Broj 101 označava 100 prvobitnih studenata, a još jedan udarac je dodat 1663. godine.

Istorija

Oksford su osnovali Anglosaksonci i nazvali ga "OxenaRfoda". U pisanim dokumentima se prvi put pominje 912. godine. U 10. vijeku bio je značajno vojno utvrđenje na granici kraljevstava Mercije i Veseksa. Grad je dobio na značaju u 12. vijeku za vrijeme kralja Henrika Drugog.

Univerzitet u Oksfordu prvi put se spominje u 12. vijeku, a prve škole (koledži) bili su Univerzitet Koledž osnovan 1249, Baliol koji je osnovan 1263. i Merton osnovan 1264.

Od značajnijih datuma izdvajaju se kraj 18. vijeka, kada je izgrađen Oksfordski kanal, sredina 19. vijeka i spajanje željeznicom grada i Londona, kraj 19. vijeka kada je izgrađena Gradska vijećnica, kao i kraj 20. vijeka i osnivanje novog univerziteta u gradu, Oksford Bruks univerziteta.

USLUGE                                                   CIJENE

Smještaj                                                        od 45 KM

piće                                                               od 5 KM

kafa                                                               od 3 KM

Oxford Visitor Vard                                       oko 7, 5 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana