Odsječene glave - kamen temeljac otadžbine: Bitka na Čegru i Ćele-kula

National geographic
Foto: Shutterstock

Ćele-kula je podignuta u znak odmazde i kao opomena srpskom življu. Ćele-kula je spomenik koji predstavlja kulu sačinjenu od 952 lobanje srpskih ustanika iz 1809. godine na putu ka Nišu u Srbiji. Ćele-kula predstavlja jedinstven spomenik takve vrste u svijetu.

Dana 31. maja 1809. godine u bici na Čegru, jednoj od važnijih bitaka Prvog srpskog ustanka ,Turci su napali najistaknutiji šanac kojim je komandovao Stevan Sinđelić, koji je tog dana poginuo.

Bitka se vodila tokom cijelog dana. Srbi su više puta uspjeli da odbiju turske napade, međutim kod šestog napada srpska odbrana je popustila pod navalom brojčano nadmoćnijeg neprijatelja. Shvativši bezizlaznost situacije, Sinđelić je pucao u skladište baruta i izazvao eksploziju u kojoj su poginuli svi srpski ustanici i veliki broj Turaka. Na Čegru je izginulo oko tri hiljade Srba i dvostruko više Turaka.

U znak odmazde i kao opomena srpskom življu, niški zapovjednik, Huršid-paša, naredio je da se na putu ka Carigradu podigne kula od lobanja srpskih ustanika. U ljeto 1809. godine, bila je podignuta kula na četvorougaonoj osnovi, visine oko 3 metra u koju su uzidane 952 lobanje (56 redova sa po 17 lobanja) srpskih junaka kao opomena srpskom narodu. 

Vremenom, broj lobanja se smanjio jer su ih Nišlije vadile i sahranjivale po hrišćanskim običajima, a kasnije je nastalo vjerovanje da lobanje imaju magičnu moć iscjeljenja, te su mnogi odnosili komadiće lobanja iz drugih razloga — nerotkinje da bi mogle da rode, a majke da bi zaštitile djecu od uroka, kao suvenire, amajlije i sl.

Godine 1833. francuski pjesnik i akademik Alfons de Lamartin posjetio je ovaj jedinstveni spomenik na povratku iz Carigrada. Potresen prizorom, zapisao je: Pozdravih okom i srcem ostatke ovih hrabrih ljudi, čije su odsječene glave postale kamen temeljac nezavisnosti njihove otadžbine…

Nad kulom je 1892. godine podignuta kapela koja do danas čuva preostalih 58 lobanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana