Obilježeno 80 godina od ubistva kralja Aleksandra Prvog

Srna
Obilježeno 80 godina od ubistva kralja Aleksandra Prvog

Beograd - U Mačvanskom Prnjavoru danas je održana duhovna svečanost kojom je obilježeno 80 godina od tragičnog ubistva kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koji je ubijen u Marselju, 9. oktobra 1934. godine prilikom zvanične posjete Francuskoj.

Pomen kralju Aleksandru Prvom u crkvi Svetog Ilije služio je Njegovo preosveštenstvo episkop šabački Lavrentije, a princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina položili su vijence na spomen-obilježja svog djeda kralja Aleksandra, saopšteno je iz Pres-službe Karađorđevića.

Princ Aleksandar Drugi i princeza Katarina položili su vijence i na spomen-obilježje vječnom prijatelju srpskog naroda Arčibaldu Rajsu i na spomen-kosturnicu herojima Prvog svjetskog rata.

Princ Aleksandar Drugi najavio je da će za dva dana sa princezom Katarinom otputovati u Francusku da bi u Marselju položili vijence na mjesto pogibije kralja Aleksandra.

"Biće mi veoma drago da tamo prenesem poruku da se uspomena na njega s ponosom čuva u Srbiji. Srbija ima mnogo toga da nauči iz svoje prošlosti, gledajući u budućnost, težeći ka boljem životu svih svojih građana. To je Srbija u koju ja verujem", rekao je princ Aleksandar Drugi.

Princeza Katarina je za 30 ugroženih porodica iz Mačvanskog Prnjavora uručila humanitarne pakete za pomoć, koja se sastoji od hrane, sredstva za ličnu higijenu, dezinfekciju i posteljine.

Kraljevski par i episkopa Lavrentija u Mačvanskom Prnjavoru dočekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i veliki broj građana.

Kralj Jugoslavije Aleksandar Prvi Karađorđević, tvorac jugoslovenske države, ubijen je 9. oktobra 1934. godine u Marselju, a neposredni izvršilac bio je pripadnik probugarske organizacije VMRO Vlado Černozemski, uz pomoć trojice pripadnika ustaškog pokreta.

U atentatu, u kojem je ubijen kralj Aleksandar sa četiri metka, jednim metkom je ranjen i francuski ministar inostranih poslova Luj Bartu, koji je usljed neadekvatne medicinske pomoći iskrvario i umro.

Atentat su izveli hrvatski teroristi ustaše i pripadnici probugarske organizacije VMRO, uz nesumnjivu podršku Musolinijeve Italije.

Pozadina ovog zločina nije nikada potpuno rasvijetljena.

U Prvom svjetskom ratu kralj Aleksandar je bio regent, vrhovni komandant Srpske vojske koju je pobjedonosno vodio se do proboja Solunskog fronta, konačne pobjede i proglašenja nove zajedničke države Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1. decembra 1918. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana