Novosadska racija je jedan od najužasnijih zločina holokausta

Agencije
Novosadska racija je jedan od najužasnijih zločina holokausta

Novi Sad - Ambasor Izraela u Beogradu Jozef Levi ocijenio je danas u Novom Sadu da je "Novosadska racija" jedan od najužasnijih zločina holokausta na području bivše Jugoslavije.

"Novosadska racija jedan je od najužasnijih zločina holokausta na području bivše Jugoslavije, zbog čega bi morao da bude proglašen međunarodnim danom sjećanja", rekao je Levi novinarima na novosadskom Trgu slobode, povodom obilježavanja 72 godine od zloglasne "Racije".

On je izrazio veliku zahvalnost Srpskoj pravoslavnoj crkvi za poštovanje koje pokazuje prema nevinim žrtvama "Novosadske racije".

Levi je istakao da mu je žao što na današnju komemoraciju i pomen nevinim žrtvama "Racije" nisu pozvani svi diplomatski predstavnici u Srbiji da zajedno obilježe 72 godine od stravičnog zločina.

Ambasador Izraela prethodno je položio vijenac nevino stradalim žrtvama "Novosadske racije" na Keju žrtva racije, gdje je održan veliki komemorativni skup i crkveni pomen.

U organizaciji Kulturnog centra Novog Sada danas je oko spomenika Svetozaru Miletiću na Trgu slobode postavljeno bijelo kamenje sa svim dosad poznatim imenima nedužnih žrtava "Novosadske racije".

Osim na Trgu slobode, 72 godine od "Racije" obilježena je danas i na novosadskom Keju žrtava racije kod spomenika "Porodica", velikim komemorativni skupom i pomenom.

Velikom broju Novosađana na Keju se ovim povodom obratio novosadski gradonačelnik Miloš Vučević, dok su pomen nevino stradalim žrtvama služili u odvojenim obredima episkop bački Irinej i vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

"Novosadska racija" genocidna je vojna akcija mađarskih okupatorskih snaga u kojoj je pobijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi, među njima najviše Srba, te Jevreji, Romi i pripadnici drugih nemađarskih naroda.

"Racija" je sprovedena od 21. do 23. januara 1942. godine, a osim mađarskih vojnika u stravičnom pogromu nedužnih ljudi u Novom Sadu učestvovali su i domaći saradnici mađarskog okupatora.

Tokom tri dana "Racije" nedužne ljude, žene, djecu i starce zločinci su ubijali na novosadskim ulicama, ispred njihovih kuća, na kupalištu Štrand, ili ih bacali žive ili ranjene pod ledom okovani Dunav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana