Nevjerovatna priča o irskoj kraljici mafije

Blic
Nevjerovatna priča o irskoj kraljici mafije

Priča o Čikago Mej je priča o odbjegloj irskoj tinejdžerki koja je postala serijski zločinac, djelovala na dva kontinenta, udala se se novac, obijala sefove eksplozivom i bila u ljubavnoj vezi s nekima od najpoznatijih ličnosti irsko-američkog podzemlja. Zbog svojih "podviga" je postala prava mala zvijezda britanske štampe, a godinu dana prije smrti, 1929. godine, objavila je memoare o svojoj zločinačkoj prošlosti.

Rođena 1870. godine kao Meri En Deignan, Čikago Mej bila je jedna od najozloglašenijih irskih kriminalaca iseljenika i krajem 19. i početkom 20. vijeka operisala je u SAD.

Mej još nije imala 20 godina kad je ukrala porodičnu ušteđevinu i pobjegla u Liverpul, gdje je kupila kartu za Ameriku.

Stigavši u SAD, ubrzo se ubacila u svijet podzemlja i upoznala nekoliko poznatih ličnosti iz tog miljea. Oni su je naučili raznim trikovima i vještinama, koje će joj kasnije koristiti u njenoj dugoj kriminalnoj karijeri.

Zabavljala se s nekoliko kriminalaca, a uspijela je da zavijede i jednog aristokratu i oficira, od koga se razvela već poslije nekoliko mjeseci, uz nakodnadu od 10.000 dolara. Zbog njene kriminalne prošlosti, njujorška policija je izdala nalog za njeno hapšenje, pa je pobjegla u London.

Fatalna ljubav s mafijašem

Godine 1900. upoznala je mladog irskog mafijaša Edija Gerina. Njihova veza je počela kada je Mej otputovala na Svjetski sajam u Parizu, u potrazi za bogatim potencijalnim žrtvama.

Gerin je bio glavni arhitekta planirane krađe u prostorijama "Ameriken ekspresa" u Parizu. Gerin i Mej upotrebi su veliku količinu eksploziva i raznijeli sef. Zbog te krađe, Gerin je, međutim, uhapšen i osuđen na robiju. Mej se izvukla i vratila se u London u potrazi za novcem za njegovo oslobođanje.

Pošto je pokušala da dostavi Gerinu lažna dokumenta, Mej je završila u zatvoru, ali je ubrzo oslobođena. Tada je stupila u vezu s muškarcem koji se zvao Čarli Smit. Nimalo ne iznenađuje što se Ediju Gerenu nije dopala vijest o njihovoj ljubavnoj vezi pošto je pobjegao iz francuskog zatvora i vratio se u London 1907.  

Prije nego što je uspio da se osveti, Smit ga je ubio. I Smit i Čikago Mej su odmah uhapšeni, a pucnjava se dogodila usred bijela dana na Raselovom trgu pred dva uniformisana policajca.

Mej je osuđena na 15 godina teškog rada zbog pokušaja ubistva, a odslužila je 10 godina, prije nego što je deportovana u SAD, gdje se do smrti bavila prostitucijom. Njeni memoari otkrivaju njen životni put od odbjegle tinejdžerke do vrhunskog lopova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana