Neotkriveni dragulj istočne Srbije: Pećina u kojoj se skrivao hajduk Veljko

GS
Foto: YouTube

U blizini planine Rtanj, na teritoriji opštine Boljevac, nalazi se Bogovinska pećina, koja je jedan od turističkih dragulja naše zemlje.

Prirodne ljepote u Srbiji ima skoro na svakom koraku. O mnogima, vrlo malo znamo, što zbog našeg interesovanja ali i zbog ne tako dobrog marketinga.

Takav je slučaj i sa ovom pećinom.

Bogovinska pećina, riječna izvorska pećina, nalazi se na jugoistočnom obodu masiva Južnog Kučaja. Smještena je u ataru sela Bogovina, 12 km od Boljevca.

Jedna je od najdužih pećina u Srbiji, a dužina istraženih kanala je oko šest kilometara.

Šta je to što ovu pećinu izdvaja od ostalih?

U emisiji "Jutro", o Bogovinskoj pećini govorila je Sanja Čanković, vodič TO Boljevac.

"Bogovinska pećina, spomenik prirode, zaštićeno dobro III kategorije. Ova pećina je jedna od najdužih u Srbiji, preko 6 kilometara, s tim što je uređeni deo prostora 540 metara. Kum Bogovinske pećine, profesor Radenko Lazarević, je istraživao pećinu, dodeljivao dvoranama. Ova pećina je prepuna stalaktita, stalakmita", navodi Sanja Čokanović

Bogovinska pećina je poznata i po tome što ima četiri dvorane.

"Rudarska dvorana, koncertna dvorana, dvorana kiklopa i hajdučka dvorana, koja je poznata po hajduk Veljku, njen su deo. Legenda kaže da se hajduk Veljko ovde skrivao sa svojim ustanicima, gde je 1807. godine izvršio napad u susednom selu Podgorcu, i tamo zauzeo kulu Osman-beg", ističe Sanja.

U pećini ima mnogo nakita i figura.

Koncertna dvorana se ističe zidom koji je obložen monumentalnim ukrasima, sa kubetom i salivima boja. Djeluje svečano i impozantno. Veoma je akustična i pruža uslove za organizovanje muzičkih i literalnih sadržaja.

Rudarska dvorana nalazi se na terasi sa desne strane riječnog kanala. Posvećena je bogovinskim rudarima.

Dvorana Kiklopa raspolaže sa obiljem nakita pretežno stalagmitske grupe. Centralno mjesto zauzimaju Kiklopi po kojima je dvorana i dobila ime.

Hajdučka dvorana je dobila naziv po stalagmitu rumene boje, visokim 10 metara koji simbolizuje hajduk Veljka, a u blizini Veljka nalazi se i njegova vjerna i hrabra saputnica Čučuk Stana, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana