Nenadmašni autor bajki

Marina Čigoja
Nenadmašni autor bajki

Danski pisac Hans Kristijan Andersen do današnjeg dana ostao je nenadmašni autor bajki.

Napisao je 156 priča s motivima iz danskog folklora, antičke mitologije i indoevropskih predanja, a za neke je inspiraciju pronašao u sopstvenom tegobnom djetinjstvu obilježenom siromaštvom.

Mladost

Rođen je 2. aprila 1805. u mjestu Odense na ostrvu Funen u Danskoj. Moglo bi se reći da je njegova biografija sadržana u bajci "Ružno pače".

Nije se redovno školovao, a u Kopenhagen je otišao bez prebijene pare, u potrazi za poslom, ali se tamo nije proslavio jer je bio loš glumac, plesač i pjevač. Međutim, iako je bio čudan po izgledu i ponašanju, posjedovao je jedinstveni šarm, pa je pridobio simpatije mnogih bogatih porodica, prije svih porodice Kolin, naročito Džonsa Kolina koji je bio njegov mecena i mnogo mu pomogao.

Počeci

Godine 1828. Andersen je završio gimnaziju i upisao se na univerzitet. Njegovo prvo djelo "Put pješke od Holmenskog kanala do istorijskog kraja Amagera", objavljeno 1829, slabo je prihvaćeno, ali mu je omogućilo put u Njemačku i Italiju, koji je imao veliki značaj za njegov dalji rad. Prilikom posjete Velikoj Britaniji bio je gost Čarlsa Dikensa.

Zatim je počeo da piše romane, putopise, drame, autobiografije i poeziju. Njegov sljedeći roman "Improvizator" je veoma dobro prihvaćen. Od 1835. godine pa sve do smrti u malim svicima je pisao "Priče i zgode", koje su vremenom postigle veliki uspjeh.

Rad

Uobličene u prava mala remek-djela, nerijetko autobiografskog karaktera, njegove priče su najljepše bajke, ali katkad nose i neku vrstu društvene kritike i iskazuju duboko humanu poruku. Pisane su izvanrednim stilom.

Andersen se smatra i tvorcem realističke proze u Danskoj.

Pisao je i pjesme, od kojih je sačuvano samo nekoliko, romane - "Improvizator", "O. T.", "Samo muzičar", "Srećni Per" i putopise - "Bazar jednog pjesnika", "U Španiji".

Njegova dramska djela su, nažalost, potpuno zaboravljena.

Umro je 4. avgusta 1875.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana