Neke manje poznate činjenice o Drugom svetskom ratu

Zanimljivostdana
Neke manje poznate činjenice o Drugom svetskom ratu

O Drugom svjetskom ratu svi smo učili u školama, gledali filmove, emisije, čitali knjige i svi manje više dosta toga znamo. Ipak, o ovom velikom sukobu postoje neke manje poznate i zanimljive činjenice (ako riječ "zanimljivo" uopšte možemo pomenuti u kontekstu rata), za koje je ne zna preveliki broj ljudi.

Prvi američki vojnik u Drugom svjetskom ratu je poginuo 1940. godine u Norveškoj, prije nego što su SAD zvanično ušle u rat nakon japanskog napada na Perl Harbur. Tog Amerikanca ubili su Nijemci.

Najviše rangirani oficir koji je poginuo u tom ratu takođe je Amerikanac. Riječ je o general-pukovniku Lesliju Mekneru, koji je stradao u bombaškom napadu i to, vjerovali ili ne, od Amerikanaca!

Najmlađi američki vojnik koji je učestvovao u najvećem sukobu u istoriji bio je Kalvin Grejem, koji je tada imao svega 12 godina. Nakon što je otkriveno da je lagao za godište, Grejem je izbačen iz vojske, ali su mu kasnije aktom Kongresa SAD dodjeljene posebne počasti.

Kukasti krst, (svastika) svima u svijetu je poznata kao simbol zla, i poznato obilježje nacista. Manje je poznato da su ovaj amblem u jednom trenutku koristili i pripadnici 45. Pešadijske divizije SAD. Hitlerov privatni voz zvao se na početku rata "Amerika", ali je i to ime ubrzo promijenjeno. Naravno, u oba slučaja jasno je zbog čega.

U trenutku napada na Perl Harbur, glavna komanda Mornarice SAD zvala se skraćeno SUNCUS, na engleskom ova riječ se čitala kao "potopite nas". Iz razumljivih razloga ona je promijenjena.

Amerikanci tokom Drugog svjetskog rata imali više žrtava među pripadnicima ratnog vazduhoplovstva, nego među marincima. "Plavci" su imali kvotu od 30 letačkih misija prije demobilizacije, a mogućnost pogibije tokom tih 30 letova iznosila je čak 71 odsto.

Američki Bombarder B-17 nosio je četiri tone bombi i tonu i po mitraljeske municije. Pripadnici američkih vazduhoplovnih snaga oborili su tokom rata 6.098 neprijateljskih lovaca, odnosno jedan na svakih 12.700 ispaljenih metaka.

Tokom Drugog svjetskog rata gotovo da nije postojao "prosječan pilot". Ili biste bili žrtva, ili biste postali as. A titulu asa dobijao je svako ko je oborio 10 ili više neprijateljskih letjelica. Primjera radi, japanski as Hirojoši Nišizava uspio da obori 80 aviona Ipak on je poginuo je tokom leta,kao putnik u teretnoj avionu.

Tokom drugog svjetskog rata postojala praksa da je u avionsko-mitraljeskoj municiji svaki peti metak bio svijetleći. Takva svjetleća municija je služila za navodno lakše utvrđivanje gdje tačno idu hici koje strelac ispaljuje, ali je ubrzo otkriveno da takvi meci imaju drugačija balistička svojstva od običnih, odnosno da se drugačije ponašaju tokom leta – naime, imali su gotovo 80% promašaja-

Svjetleći meci su neprijateljskom pilotu otkrivali gdje se nalazi napadač. Posebna opasost je predstavljala činjenica da su se koristili i kao posljednji dio rafala, što je bio signal pilotu da je municija pri kraju. To je međutim bio signal i protivniku signal da se okrene i pođe u potjeru za žrtvom koja više nema municije.

Među prvim "Nijemcima" zarobljenim nakon savezničkog iskrcavanja u Normandiji bili su - Korejci! A njihova priča krajnje je nevjerovatna... Na početku rata zarobila ih japanska vojska i natjerala da se za njih bore protiv Rusa. Potom su ih zarobili Rusi i natjerali da se bore protiv Nijemaca, a onda su ih, pretpostavljate, zarobili Nijemci i natjerali da se bore protiv saveznika. Saveznici ih nisu terali da se bore protiv Nijemaca.

Zanimljiva činjenica je bila i ta, da većinu njemačkih snaga, poznatih kao Vafen SS, uopšte nisu činili Nijemci. Bilo je tu raznih evropskih nacija, ali i ljudi iz ostatka svijeta.

Tokom iskrcavanja na ostrvu Kiska, koje su Amerikanci žestoko bombardovali sa mora, poginuo je 21 njihov vojnik. Na kraju se ispostavilo da je moglo da bude i kudikamo gore, da su se na ostrvu nalazili Japanci. Ali nisu. Amerikanci su poubijali svoje ljude u takozvanoj "prijateljskoj vatri". Što bi se danas reklo, bili su kolateralna šteta.

Amerikanci su za izviđanje neprijateljskih položaja koristili i nenaoružane avione. Jedan od takvih bio je i "Miss me" ("Promaši me"), "pajper" avion, čiju su posadu su činila dva čovjeka. Prilikom jednog od izviđačkih letova posada je naletjela na njemački izviđački avion, koji je isto tako bio nenaoružan. Američki piloti su iz svoje letjelice zapucali iz pištolja te tako oštetili njemački avion i natjerali ga da sleti, uspješno zarobivši neprijateljsku dvočlanu posadu. Naravno ostala misterija kako su uspjeli da dovedu zarobljenike u svoju bazu, pošto je " Miss me " bio avion dvosjed.

Saveznički vojnici, kada su stigli do Rajne odnosno ušli u Njemačku, spletom čudnih okolnosti uradili su nešto što je kasnije postala rutina. Naime, prvi među njima odlučio je da se olakša u tu rijeku. To je ubrzo postala rutina koju su upražnjavali skoro svi saveznici, od najobičnijeg vojnika, pa sve to tadašnjeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, koji je od toga napravio potpuni šou. I čuveni američki general Džordž Paton iskoristio je Rajnu kao pisoar.

Manje je poznata činjenica da je njemački bombarder ME-264 mogao da doleti do Njujorka i bombarduje taj grad, ali su Nijemci odustali od te ideje jer nije imala nikakav vojni značaj.

Zanimljiva činjenica vezana američku pješadiju po zvaničnim podacima je bila da su oni tokom Drugog svjetskog rata imali više brodova od američke mornarice.

Interesantno je da su Rusi tokom Drugog svjetkog rata uništili 500 njemačkih aviona tako što su se njihovi piloti zakucavali u njih. Rusi su takođe znali i da očiste minska polja tako što su jedinice sa svojim kažnjenicima slali da marširaju preko njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana