Naučnik fasciniran električnom energijom

Aleksandar Popović
Naučnik fasciniran električnom energijom

Alesandro Volta bio je poznati italijanski fizičar koji je izučavajući elektricitet pronašao elektrofor, spravu koja proizvodi statički elektricitet, a po njemu su mnogi pojmovi u fizici dobili ime.

Voltin stub, napravljen od naizmjenično poredanih ploča bakra i cinka između kojih su se nalazile papirnate krpice prethodno umočene u slanu vodu, proizvodio je struju i bio prvi prethodnik savremene baterije.

Školovanje i eksperimenti

Rodio se 18. februara 1745. godine u italijanskom gradu Komo gdje se i školovao. Voltini roditelji, Filipo Volta i Marija Madalena, poslali su ga na školovanje u jezuitsku školu s ciljem da postane advokat.

Međutim, mladi Volta se više interesovao za električne pojave, pa je tako još kao mladi student napisao pjesmu na latinskom u kojoj je opisao svoje oduševljenje njima.

Tokom 1774. godine postao je profesor fizike u svom rodnom gradu, 1779. godine imenovan je za profesora na Univerzitetu u Paviju, 1791. godine bio je primljen za člana "Rojal sosajeti kluba" u Londonu. Oženio se 1794. godine Terezom Pelegrini, kćerkom grofa Ludovica Pelegrinija.

Volta je obavljao mnogo eksperimenata, pa je tako 1775. godine izradio elektrofor, napravu koja proizvodi statički elektricitet.

Tokom 1776. i 1777. godine posvećuje se hemiji gasova i otkriva gas metan.

Elektrostatički stub

Poslije mnogih eksperimenata, negdje oko 1800. godine napravio je takozvani Voltin elektrostatički stub, preteču moderne baterije.

Voltin elektrostatički stub je baterija koja se sastoji od naizmjenično poredanih ploča bakra i cinka. Između ploča se nalazila krpica koja ih je međusobno dijelila. Pošto je kroz stub stalno prolazila struja, Voltin elektrostatički stub bio je najupotrebljiviji izvor električne energije.

Priznanja

Napoleon je Voltu 1810. godine proglasio grofom, a 70 godina poslije njegove smrti, 1897. godine, po njemu je nazvana jedinica za napon (volt).

Umro je 5. marta 1827. godine i sahranjen je u Komu.

U blizini jezera Komo danas se nalazi muzej posvećen njemu, "Templo Voltiano", u kojem se čuvaju njegove bilješke i originalni instrumenti.

Do uvođenja evra na italijanskoj novčanici od 10.000 lira nalazio se njegov lik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana