Napokon otkrivena lokacija visećih vrtova Vavilona?

Telegraph
Napokon otkrivena lokacija visećih vrtova Vavilona?

U pitanju je jedno od 7 čuda drevnog svijeta čija lokacija i dan-danas predstavlja misteriju.

Međutim, akademik sa univerziteta Oksford vjeruje da je rješio jednu od posljednjih arheoloških misterija. Dr Stefani Dali tvrdi da je pronašla tačno mjesto na kome su nekada bili Vavilonski vrtovi.

Ona se usredsredila na stotine kilometara koji se nalaze sjeverno od mjesta gdje je nakada stajao drevni grad Vavilon u centralnom Iraku kako bi potvrdila svoju teoriju da je ovaj dragulj zapravo bio podignut blizu grada Ninivea na sjeveru zemlje.

Spajanjem podataka iz drevnih spisa, Dalijeva je uspjela da otkrije dokaze da su vrtovi zapravo djelo Asiraca, a ne Vavilonaca prije 2.700 godina, kako se ranije mislilo.

S obzirom na to da je ovaj dio zemlje isuviše opasan kako bi se posjetila tačna lokacija, ona je uz pomoć mapa bila u stanju da do lokacije dovede lokalnu ekipu snimatelja, uz oružanu pratnju, kako bi ispitali njene tvrdnje.

Njihovi snimci pokazali su veliki prostor ispunjen blatom i kamenjem od koga se prostirao dio prepun zelenila.

„To je najbolja lokacija za vrtove. Potrebna su dodatna istraživanja, ali mislim da to neće biti moguće za mog života. Moje ubjeđenje da su vrtovi bili tu ostaje čvrsto", izjavila je.

Ovi snimci predstavljaju kulminaciju istraživanja koje je trajalo 20 godina kako bi se pronašla tačna lokacija vrtova.

Međutim, bez čvrstih arheoloških dokaza, mnogi su odbacili postojanje ovih vrtova.

Svi dokazi o njima zasnovani su na spisima koji su napisani stotinama godina nakon što je rečeno da su ih izgradili ljudi koji ih nikada nisu vidjeli.

U jednom od takvih spisa tvrdi se da su oni bili delo kralja Nabukodonosora, 600 godina prije rođenja Hrista u Vavilonu – pustinjskom raju za njegovu ženu.

Međutim, u spisima iz tog vremena uopšte nema pomena o vrtovima, a vijekovi kopanja nisu ništa uspjeli da dokažu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana