Najslavniji rimski imperator

Jelena Bjelica
Najslavniji rimski imperator

Gaj Julije Cezar bio je rimski vojskovođa, političar, pisac, a smatraju ga najslavnijim rimskim imperatorom. Cezar je brojnim vojnim pobjedama znatno proširio uticaj i vlast Rimskog carstva.

Njegova diktatura označava kraj vrhovne vladavine Senata u Rimu i početak carstva.

Mladost

Cezar je poticao iz ugledne patricijske porodice Julijevaca. Rođen je u Rimu 13. jula 100. godine prije nove ere. Cezaru je pruženo vrhunsko obrazovanje s neizbježnim putovanjem u Grčku gdje je učio govorništvo.

Kao mladić Cezar se prijavio u rimsku vojsku i otišao u Malu Aziju.

Po povratku u Rim Cezar počinje da radi kao advokat. Na toj funkciji istakao se kao žestok kritičar i protivnik korupcije kod političara.

Cezar je putovao na ostrvo Rod kako bi usavršio govorništvo kod slavnog govornika Apolonija Molona. Na putu su ga zarobili pirati. Kada su namjeravali da zatraže otkupninu od 20 talenata, Cezar im se nasmijao i rekao da očigledno ne znaju koga su oteli. Na njegov nagovor ovi su zatražili i dobili 50 talenata za Cezarovo puštanje. Čim je pušten Cezar je organizirao potjeru na moru, zarobio pirate koji su ga oteli i osudio ih na smrt razapinjanjem na krstu.

Politika

Pravom se bavio sve dok 65. godine stare ere ne postaje kurulski edil. Ta funkcija je uključivala regulisanje saobraćaja, trgovine i ostalih svakodnevnih događaja u Rimu. Posebno je zanimljivo da je to uključivalo i organizaciju igara u Rimskom cirkusu.

Budžet za zabavljanje najširih slojeva ljudi bio je ograničen. Cezar nije štedio na novcu i organizovao je dotad najspektakularniju zabavu za narod. Godina je završila tako da je Cezar bio slavan i poznat, ali je bio prezadužen za ono vrijeme ogromnom svotom od nekoliko stotina zlatnih talenata.

Cezar je 62. izabran za pretora, a 59. Cezar je zajedno s Pompejom i Krasom sklopio prvi trijumvirat. Cilj ovog sporazuma je bio preuzimanje vlasti u Rimskoj Republici iz ruku senata. Pompej je bio najčuveniji rimski general, a Kras najbogatiji Rimljanin. Cezar je imao brojne političke veze, pa je ova podjela vlasti bila korisna za sve. Da bi zapečatili savez Pompej je oženio Juliju, Cezarovu jedinu kćerku.

Trijumviri su podijelili vlast na način da je Cezar dobio za upravu Galiju, 58. je započeo Galski rat. Rezultat rata je bila potpuna pobjeda Rimljana i pokoravanje srednje Evrope. Poslije Krasove smrti Pompej i Cezar se počinju međusobno udaljavati u stavovima, što konačno dovodi i do građanskog rata između njih.

Cezar je ubila grupa senatora u atentatu prilikom ulaska u Senat, na martovske Ide 15. marta 44. godine prije nove ere. Uboden je noževima 23 puta. Na čelu zavjere nalazili su se Marko Junije Brut, Gaj Kasije Longin i Gaj Trebonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana