Najmlađi vojnik Prvog svjetskog rata bio je mali Dragoljub sa Korduna

Blic
Najmlađi vojnik Prvog svjetskog rata bio je mali Dragoljub sa Korduna

Nikšićanin Đorđe Njunjić (27) pokušava da dokaže da je njegov djeda po majci, Dragoljub Jeličić, najmlađi vojnik Prvog svjetskog rata.

Đorđe i njegov brat Predrag slušali su odmalena majčine priče i gledali izblijedjele dedine fotografije i ordenje. A onda su prije neku godinu pročitali u novinama da je najmlađi srpski vojnik izvesni Momčilo Gavrić, preminuo 1993. godine. Njunjići se pitaju šta je istina - pisali su Vojnom muzeju u Beogradu i Istorijskom institutu Srbije, ali odgovora nije bilo.

- Imamo fotografije, knjige u kojima se pominje imenom i prezimenom i novinske članke - kaže Đorđe.

Švajcarski ljekar Arčibald Rajs u knjizi „Šta sam video i doživeo u velikim danima" piše o 12-godišnjem Dragoljubu koji „puca iz puške i baca bombe".

Mali Dragoljub Jeličić, sin izbjeglica sa Korduna, iz Šapca dolazi u Beograd poslije očeve smrti. Jednoga dana ugleda ga kralj Petar Prvi I, kada je saznao ko je, naredi da ga ošišaju i obuku i tako Dragoljub postade kraljev pitomac.  

U Prvom ratu ranjavan je šest puta. U Drugom je bio u partizanima, a poslije rata bavio se glumom, koja ga je i dovela do Nikšića... Umro je 1963. godine, iza njega su ostale tri ćerke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana