Nacisti drogom liječili depresiju

Agencije
Nacisti drogom liječili depresiju

London - Njemački ljekari su vojnicima u Drugom svjetskom ratu prepisivali metamfetaminsku drogu pervitin kada su se osjećali umorno ili depresivno i tražili da im se poboljša energija, pokazuju istraživanja koje je objavio Si-En-En.

Nacistički vođa Adolf Hitler je ušmrkavao kokain za liječenje problema sa sinusima, pokazuju istorijska dokumenta iz njegovog medicinskog kartona.

- Nije poznato koliko je bila rasprostranjena upotreba metamfetamina u Trećem rajhu. Vjerujem da su pragmatično korišćene i da su ih prepisivali vojni ljekari, ali dokaza je malo - tvrdi Stiven Snelders, istoričar na univerzitetu u Utrehtu koji je proučavao istoriju upotrebe droge u nacističkoj Njemačkoj.

Metadon, kokain, pa čak i opijati pominju se u vezi s njemačkim vojnicima u novoj knjizi njemačkog autora Normana Olera.

- Nacistički zvaničnici su koristili droge visokih performansi kao što su metamfetamin hidrohlorid i kokain. Njemačke vojne jedinice i avijacija su dobijali patentiranu drogu na bazi metamfetamina pervitin, koji se u Njemačkoj proizvodio od 1937. godine kako bi im se povećala efikasnost - napisao je Pavao Vejndling, profesor istraživač na univerzitetu Oksford bruks, u članku u časopisu "Nature" u oktobru.

On dodaje da su droge poput pervitina i metaboličkih stimulansa isprobavane na studentima, vojnim regrutima i u koncentracionim logorima.

- Iako one utiču na iste sisteme na ponešto različite načine, metadon i kokain pojačavaju oslobađanje dva glavna neurotransmitera u mozgu, dopamina i serotonina, koji korisnicima daju osjećaj energije i euforije - kaže Kristen Kife, profesorka toksikologije na univerzitetu u Juti.

Opijati koji se takođe spominju u knjizi su služili da se olakša bol, doda osjećaj euforije i opuštanja, tvrdi Kife.

- Ako imate vojsku na bojnom polju, ne želite da osjećaju bol. Negativna je stvar, očigledno, što su opijati smrtonosni u slučajevima predoziranja - kaže Kife.

Ona tvrdi da su kokain i opijati bili široko rasprostranjeni u istoriji vojnih dejstava. Njemačka, engleska i japanska vlada davale su svojim vojnicima metamfetamine da bi povećale izdržljivost i budnost i smanjile umor tokom Drugog svjetskog rata.

Opijati u vojnim dejstvima

Kada su saveznici bombardovali fabrike u kojima su se proizvodili pervitin i eukodal, zalihe Hitlerovih omiljenih droga počele su da nestaju, a u februaru 1945. godine već je patio od apstinentske krize.

- Svi opisuju loše Hitlerovo zdravstveno stanje u posljednjim danima u bunkeru u Berlinu. Neki su tvrdili da je patio od Parkinsonove bolesti. Međutim, očigledno je da je to djelimično bila apstinentska kriza. Mora da je bilo grozno - navodi Norman Oler u svojoj knjizi.

Dva mjeseca kasnije Hitler i njegova supruga Eva Braun izvršili su samoubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana