Na današnji dan: Ustavom iz 1888. prvi put u Srbiji uvedena parlamentarna demokratija

Srna
Na današnji dan: Ustavom iz 1888. prvi put u Srbiji uvedena parlamentarna demokratija

BIJELjINA- Skupština Srbije prihvatila je na današnji dan 1888. godine ustav radikala, kojim je prvi put uvedena parlamentarna demokratija, a koji je kralj Milan Obrenović ukinuo državnim udarom 9. maja 1894. i vratio na snagu Namjesnički ustav iz 1869.

U tom ustavu bila je proklamovana zaštita slobode od samovolje državne vlasti, zabranjen je progon srpskih građana, te propisan način lišavanja slobode i izvršavanja pretresa. Zabranjeni su prijeki sudovi i smrtna kazna za političke krivce.

Obezbijeđena je sloboda štampe. Zabrana novina bila je predviđena samo u tri slučaja: uvreda kralja, uvreda stranog vladara ili pozivanje na oružje. Uvedena je sloboda zbora, dogovora i pravo na udruživanje.

Nije uveden gornji dom, ali jeste institucija kvalifikovanih poslanika kako bi se obezbijedilo učešće inteligencije. Izbori su bili tajni i neposredni. Aktivno biračko pravo su imali državljani sa navršenom 21. godinom i oni koji su plaćali bar 15 dinara neposrednog poreza državi.

Vojnici nisu imali pravo glasa.

Postojala je institucija Velike narodne skupštine.

Zakonsku inicijativu su imali kralj i Narodna skupština. Zakoni su se razmatrali uz obavezno prethodno mišljenje Državnog saveta. U slučaju spora Narodne skupštine i kralja, primjenjivan je apel na narod.

Kontrola vlade sprovodila se putem interpelacija, pitanja i anketa, budžetskog prava, te ministarske odgovornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana