Na današnji dan umro Jovan Đorđević - stručnjak za ustavno pravo

Srna
Foto: Wikimedia

BIJELjINA- Jugoslovenski i srpski stručnjak za ustavno pravo, teoriju države i sociologiju Jovan Đorđević /1908-1989/, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/, umro je na današnji dan 1989. godine.

Od 1945. godine, Đorđević je učestvovao u pisanju jugoslovenskih ustava i zakona i bio jedan od glavnih urednika Arhiva za pravne i društvene nauke.

Napisao je djela: "Državno uređenje FNRJ", "Narodni odbori", "Ustavno pravo SFRJ", "Osnovna pitanja federalne države" i "Novo ustavno pravo".

Đorđević potiče iz ugledne i obrazovane beogradske porodice. Doktorske studije završio je na Univerzitetu u Parizu /Sorbona/.

Od 1946. godine predaje ustavno pravo, teoriju države i sociologiju, a 1954. učestvuje u pravnoj izgradnji Ustava i zakona FNRJ kao pomoćnik ministra, gdje obavlja funkciju sekretara Komiteta za zakonodavstvo i organizaciju Saveznog izvršnog vijeća.

Takođe, bio je pridruženi profesor Sorbone.

Jovan Đorđević bio je član SANU - Odeljenja društvenih nauka.

Poznato je da je Jovan Đorđević 1986. godine bio jedan od tri pisca prijedloga memoranduma SANU /koji nikada nije postao memorandum jer nije ni usvojen na skupštini Akademije/, koji je trebao da naučno i intelektualno ojača političku i svaku drugu aktivnost protiv destrukcije postojeće države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana