Na današnji dan umro je Janko Vukotić, junak Mojkovačke bitke

Srna
Foto: ilustracija

BIJELjINA- Srpski vojskovođa Janko Vukotić /1866-1927/, divizijar crnogorske i general jugoslovenske vojske, jedan od najvećih vojskovođa u balkanskim ratovima i u Prvom svjetskom ratu, umro je 4. Februara 1927. godine.

Janko Vukotić je postigao veliki vojni uspjeh tokom povlačenja srpske vojske preko Crne Gore i Albanije. Tada je Sandžačka vojska, u sadejstvu sa snagama Prve srpske armije, uspjela da održi 500 kilometara dugačak front i u borbi kod Mojkovca zaustavi i odbaci neprijateljsku ofanzivu.

Na taj način je omogućeno nesmetano povlačenje srpske vojske prema lukama na Jadranskom moru.

U Prvom balkanskom ratu, 1912. godine, Vukotić je komandovao Istočnim odredom crnogorske vojske, a u Drugom balkanskom ratu /1913. godine/, Crnogorskom divizijom u sastavu srpske vojske.

Janko Vukotić bio je general-ađutant crnogorskog kralja Nikole, armijski general te član Vojnog savjeta i ađutant kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, u vojsci Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Od 1919. godine, Vukotić je primljen u Jugoslovensku kraljevsku vojsku, a 1926. godine je unaprijeđen u čin armijskog generala. S obzirom na to da nije imao muškog potomka stasalog za boj, Vukotić je u sve okršaje uvijek, kao najbližeg saradnika, vodio svoju kćerku jedinicu Vasiliju, koja je prije toga završila Institut ruske carske porodice na Cetinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana