Momo Kapor - Hroničar naše stvarnosti

Marijana Miljić
Momo Kapor - Hroničar naše stvarnosti

Momčilo - Momo Kapor, jedan od najznačajnijih i najčitanijih srpskih pisaca, autor kultnih knjiga, slikar i novinar, rođen je 8. aprila u Sarajevu, prije 76 godina.

Odmah po završetku Drugog svjetskog rata sa porodicom se preselio u Beograd, u kome je, uz povremena izbivanja širom svijeta, ostao do kraja života i bio njegov svojevrsni hroničar.

Kapor je neobičnom neposrednošću i lakoćom osvajao pažnju čitalačke publike, pišući na ivici komentara i svakodnevnih refleksija o stvarnosti naših vremena i njihovih protagonista.

Svojevrsni književni fenomen Mome Kapora prisutan je u srpskoj  književnosti više od tri decenije.

Rad

Kapor je diplomirao slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Pored velikog broja slika koje je ostavio, objavio je i veliki romana i zbirki priča.

Autor je i velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova ("Bademi s onu stranu smrti", "Banket", "Valter brani Sarajevo", "Džoli džokej", "Kraj vikenda").

Neka od njegovih najpoznatijih djela su romani "Provincijalac", "Ada", "Zoe", "Od sedam do tri", "Zelena čoja Montenegra", "Poslednji let za Sarajevo", "Hronika izgubljenog grada", "Beleške jedne Ane", "Hej, nisam ti to pričala". Romani "Una" i "Knjiga žalbi" doživjeli su ekranizaciju.

Njegova su djela prevedena na francuski, njemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Smrt

- Smrt i ja smo na ti. Ne bojim je se, jer se ispostavilo da je ona potpuno uobičajena stvar koja daje dimenziju životu. Čovek koji ne misli o smrti svakog jutra kad se probudi nije normalan - govorio je Kapor.

Kad je saznao da boluje od opake bolesti, primio je to najnormalnije.

- Već sam uradio sve što je trebalo, napisao silne knjige, naslikao masu slika. Imam sjajnu suprugu, dve kćerke i četrnaestogodišnjeg unuka. Pitao sam se šta još treba da uradim - govorio je Kapor.

Momo Kapor preminuo je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu 3. marta 2010. godine.

Iste godine, u novembru, njegova supruga Ljiljana Kapor je osnovala Zadužbinu "Momčilo Momo Kapor" i ustanovila godišnju nagradu iz oblasti književnosti i likovne umjetnosti koja nosi njegovo ime, kao i festival "Momin krug".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana