Ministri o nominaciji stećaka na Listu svjetske baštine

Agencije
Ministri o nominaciji stećaka na Listu svjetske baštine

Sarajevo - Ministri nadležni za oblast kulture u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori izrazili su danas uvjerenje da će uspješno okončati projekat nominacije stećaka na Listu svjetske baštine do januara 2014. godine, javile su agencije.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović rekao je nakon sastanka na Jahorini o temi zajedničkog projekta “Nominacija stećaka - srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika na Listu svjetske baštine UNESKO” da je ovo prvi regionalni projekat u jugoistočnoj Evropi koje su četiri zemlje prihvatile i formirale timove za njegovo provođenje.

- Danas smo utvrdili dinamiku provođenja nominacionog dosijea i nacionalnog plana, kako bismo u roku završili posao - istakao je Nović i dodao da je riječ o „ogromnom projektu” iz oblasti kulture.

Na konferenciji za novinare Nović je napomenuo da BiH ima desetine nekropola i da današnji sastanak na Jahorini nije slučajan, jer u obližnjim mjestima postoje stećci za koje će turisti biti zainteresovani.

- Nominacioni dosije je u završnoj fazi i očekujemo da ćemo ga završiti do kraja juna. On će još jednom biti predat svim zemljama uključenim u ovaj projekat, koje će ga finalizirati do 15. septembra. Do 30. septembra ovaj bi posao trebalo da bude potpuno završen, a onda se prelazi u drugu fazu koja je tehničke prirode, nakon čega idu pripreme za predaju nominacije - pojasnio je Nović.

On je rekao da svaka zemlja pravi svoj plan za stećke, gdje će teži dio posla biti na BiH s obzirom na činjenicu da ima najviše nekropola.

- Na kraju, mora se usaglasiti nacionalni plan koji mora biti jedinstven. Nakon toga, zemlje potpisuju nominacioni dosije i nacionalni plan koji će biti predat UNESKO-u - rekao je Nović.

Ministar kulture Hrvatske Andrea Zlatar Violić istakla je da je resor na čijem je čelu u ovaj projekat uključen sa dva lokaliteta.

- Odgovorni smo da se brinemo o onome što smo naslijedili i očuvanju baštine. Ovaj projekat povezuje region na elementima univerzalne vrijednosti - istakla je Zlatar Violić.
Ona je dodala da je neophodno podići nivo saradnje zemalja regiona na viši nivo.

Ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović rekao je da su učesnici projekta znali, kada je počeo ovaj posao, da neće biti lako, jer su kriterijumi UNESKO-a visoki, ali je naglasio da postoje zajednički benefiti.

- To su da zajedničko dobro plasiramo UNESKO-u i da se na zajedničkom projektu naučimo da možda imamo i drugih baština i kulturnih dobara oko kojih se možemo okupiti - rekao je Mićunović.

 On je izrazio uvjerenje da će UNESKO staviti stećke na Listu svjetske kulturne baštine.

- Potvrdili smo danas volju da završimo ovaj projekat, jer on utiče na kulturni turizam i ekonomiju cijelog regiona - rekao je Mićunović.

Ministar kulture i informisanja Srbije Bratislav Petković istakao je da je ovaj projekat dokaz da kultura treba da prednjači u odnosu na druge oblasti.

- Kultura uspostavlja mostove u regiji i integriše region - rekao je ministar kulture i informisanja Srbije.

On je ocijenio da je ovaj projekat velika šansa za region i početak veće saradnje.

Sastanak je danas otvorio ministar civilnih poslova BiH i predsjednik Komisije za saradnju BiH sa UNESKO-om Sredoje Nović, a učesnicima su se obratili resorni ministri Crne Gore, Hrvatske i Srbije i predstavnik Kancelarije UNESKO-a u Sarajevu Siniša Šešum.

Stećci su srednjovjekovni monolitni kameni nadgrobni spomenici koji se nalaze pretežno na teritoriji BiH, kao i u dijelovima Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Pojavljuju se od druge polovine 12. vijeka, intenzivno se klešu i ukrašavaju u 14. i 15. vijeku, a u 16. vijeku ova vrsta spomenika naglo nestaje.

Na 3.300 lokaliteta evidentirano je više od 70.000 stećaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana