Minhenski crni septembar

Pantelija Matavulj
Minhenski crni septembar

Palestinski teroristi ubili su u Minhenu 11 izraelskih sportista, učesnika Olimpijskih igara, koje su prethodno oteli. U 24-časovnoj pucnjavi na aerodromu poginula su i četvorica terorista te jedan zapadnonjemački policajac.

Minhenski masakr predstavlja teroristički čin koji su izveli palestinski teroristi na predstavnike izraelskog olimpijskog tima tokom ljetnih Olimpijskih igara 1972. u Minhenu. Članovi palestinske terorističke organizacije "Crni septembar" upali su 5. septembra, 11. dana Igara, u Olimpijsko selo i uzeli jedanaest izraelskih sportista i trenera za taoce, od kojih dvojica sportista ginu u prva dva sata akcije. Sveukupno u Minhenu i na mjesnom aerodromu poginulo je 17 osoba.

Minhenski masakr dogodio se tokom 5. i 6. septembra 1972. na Olimpijskim igrama u Minhenu u Zapadnoj Njemačkoj. Tada je osam palestinskih terorista iz organizacije "Crni septembar" ušlo u zgradu gdje su bili smješteni izraelski atletičari i ubili dvojicu, a devetoro držali kao taoce za vrijeme akcije.

Svi taoci su ubijeni tokom kontroverzne akcije njemačke policije u pokušaju da ih spasu. Od osam terorista, petorica su ubijeni tokom akcije spasavanja, dok su trojica uhapšeni i predati Libiji malo manje od dva mjeseca poslije napada.

Ovaj teroristički napad prouzrokovao je brojne akcije izraelske obavještajne službe "Mosad", koja je i poslije 20 godina sprovodila atentate na planere i izvršioce minhenskog masakra.

Prema izvještajima medijskih izvora, napad je počeo u 4.30 časova 5. septembra 1972. godine. Pet članova terorističke grupacije "Crni septembar" je u 4.10 preskočilo dva metra visoku ogradu koja je bila postavljena oko Olimpijskog sela. Bili su obučeni u trenerke i nosili sportske torbe u kojima je bio arsenal oružja. Pomogli su im američki sportisti koji su se u isto vrijeme vraćali u selo, misleći da pomažu sportskim kolegama. Teroristi su onda uz pomoć ukradenih ključeva ušli u apartmane koje su koristili Izraelci.

Nakon ulaska u apartman teroristi su počeli da prebacuju sve sportiste iz jednog apartmana u drugi. Tom prilikom je rvački trener Moše Vajnberg pokušao da napadne teroriste kuhinjskim nožem, ali je upucan i ubijen. U isto vrijeme je i dizač tegova Josef Romano napao i povrijedio jednog od Palestinaca prije nego što je ubijen rafalima ispaljenim iz automatskog oružja. Teroristi su ostali sa devet talaca. Bili su to: Josef Gutfrojnd, David Berger, Mark Slavin, Jakov Springer, Zev Fridman, Amicur Šapira, Elijezer Halfin, Keat Šor i Andre Špicer.

Terorističku grupu sačinjavale su osobe iz izbjegličkih logora u Libanu, Siriji i Jordanu, a bili su pripadnici palestinskog fedajena. Teroristi su radili u Olimpijskom selu na raznim lokacijama gdje su nekoliko sedmica pratili Izraelce i planirali napad. Ostali teroristi su došli u Minhen vozom i avionom nekoliko dana pred početak napada.

Grupa je zahtijevala trenutno oslobađanje 234 palestinska zatvorenika iz Izraela kao i oslobađanje dvojice njemačkih terorista koji su bili zatvorenici u Njemačkoj i njihov bezbjedan transport u Egipat. Izraelska vlast je odmah odgovorila i poručila da nikakvih pregovora neće biti.

Nijemci pod vođstvom kancelara Vilija Branta i ministra unutrašnjih poslova Hansa Ditriha Genšera su odbili ponudu izraelske vlade da pošalje svoje specijalne trupe u Njemačku. Umjesto toga, Nijemci su cijelu operaciju obavili sa članovima policije koji nisu imali specijalan trening za takve situacije.

Njemački šef policije Manfred Šrajber i Ahmed Tuni, koji je predvodio egipatski tim, direktno su pregovarali sa teroristima kada su im ponovili ponudu njemačke vlade: beskrajnu količinu novca. Palestinci su im odgovorili da im novac ništa ne znači, niti im njihovi životi išta znače.

Uprkos otmici, Olimpijske igre su nastavljene kao da se ništa nije dogodilo. Tek nakon brojnih protesta drugih učesnika i posjetilaca Olimpijske igre su prekinute na pola dana. Sljedećeg dana, 6. septembra, na Olimpijskom stadionu održana je komemoracija poginulim sportistima kojoj je prisustvovalo oko 80.000 posjetilaca i 3.000 učesnika Igara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana