Lajpcig: Hiljade Evropljana rekonstruiše Bitku nacija FOTO

Agencije
Lajpcig: Hiljade Evropljana rekonstruiše Bitku nacija FOTO

Nekoliko hiljada ljudi iz cijele Evrope doći će u nedelju da rekonstruišu Bitku nacija u Lajpcigu, veliku bitku u kojoj je prije 200 godina poražena Napoleonova vojska.

Pred oko 30.000 gledalaca glumci će oponašati borbe vođene u oktobru 1813. godine, koje su bile među najgorima u evropskoj istoriji 19. vijeka.

Tadašnje monarhije, pruska, austrijska, ruska, švedska i britanska bile su protiv Napoleona i lako su pobjedile u Lajpcigu, natjeravši u potpuno povlačenje francuske vojnike.

Od ukupno 600.000 vojnika mobilisanih od 16. do 19. oktobra, njih više od 100.000 je poginulo. Međutim, cilj rekonstrukcija najavljene za nedelju jeste pomirenje svih tih naroda.

Glavna ličnost toga dana biće pariski advokat Frenk Samson (46), specijalista u kršenju saoćajnih propisa, koji redovno od 2005. godine voli da, privatno i javno, nosi Napeolonovu uniformu.

Samson već godinu i po dana uči korzikanski jezik, maternji jezik Napoleona.

"Nikada neću progovoriti na engleskom na bojnom polju, jer sam Napoleon nije znao taj jezik", rekao je on i dodao da, kada neko glumi Napoleona, taj koji ga glumi tada treba da bude prijek i ljut, jer je Napoleon stalno bio nervozan i vikao na svoje vojnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana