Kraljica najdugovječnija, monarhija najbogatija

Agencije
Kraljica najdugovječnija, monarhija najbogatija

London - Kraljica Elizabeta Druga (89) sa vladavinom dugom 63 godine i 217 dana, juče je ušla u istoriju kao britanski monarh sa najdužim stažom.

Ona je u popodnevnim časovima oborila rekord koji je postavila njena čukunbaka kraljica Viktorija, koja je vladala, prema proračunu Bakingemske palate, 23.226 dana, 16 časova i 23 minuta. Oko 17.30 časova, kraljica Elizabeta preuzela je slavni rekord sa 23.226 dana 16 časova i 30 minuta provedenih na prestolu. Kraljica Viktorija preuzela je tron 20. juna 1837. godine, a umrla je 1901. godine.

Princeza Elizabeta postala je kraljica Elizabeta Druga u svojoj 25. godini, nakon smrti njenog oca kralja Džordža Šestog 6. februara 1952. godine.

Britanski premijer Dejvid Kameron je izjavio da milioni Britanaca slave ovaj istorijski momenat.

- U posljednje 63 godine njeno visočanstvo bilo je stub stabilnosti u svijetu koji je doživljavao stalne promjene, a zbog njene nesebične posvećenosti poslu dive joj se ne samo u Britaniji, već i širom svijeta - naveo je Kameron.

Bakingemska palata obilježila je ovaj događaj objavljivanjem zvanične fotografije kraljice koju je zabilježila Meri Makartni, kćerka Pola Makartnija. Za vrijeme njene vladavine Britanija je promijenila 12 premijera - od Vinstona Čerčila, koga je zatekla na toj poziciji 1952. godine, kada je u 25. godini stupila na britanski presto, do Dejvida Kamerona.

Dok je Čerčil svojevremeno služio u vojsci Elizabetine čukunbabe, kraljice Viktorije, kada se rodio sadašnji britanski premijer Kameron 1966. godine, ona je vladala već 14 godina. Britanska kraljica je dosad provela 10 časova čitajući takozvani "kraljičin govor" svake godine na otvaranju parlamenta. Ona je takođe uputila britanskom narodu 56 božićnih poruka. Kraljica je dosad učinila 97 državnih posjeta, od kojih je prva bila u Norvešku 1955, a posljednja u Njemačku, u julu. Interesantno je da, uprkos tim putovanjima, britanska kraljica ne posjeduje pasoš.

Za vrijeme vladavine Elizabete II u prosjeku je 50.000 ljudi godišnje pozivano na baštenske zabave.

Britanska kraljica je provela i 67 godina u braku sa princem Filipom, o kome kaže da predstavlja njenu "snagu i potporu". Ovaj par je u braku od 20. novembra 1947 godine.

Najduže vladajući živi monarh u svijetu ipak nije britanska kraljica, nego kralj Tajlanda Bumibol Aduljadedž, koji vlada šest godina duže od Elizabete.

Na dan kada je kraljica postala monarh koji najduže vlada Britanijom, na listama najbogatijih britanska monarhija je juče postala najbogatija u istoriji. "Rojtersova" analiza imovine monarhije pokazuje da je ona uvećala svoje bogatstvo tokom nekoliko decenija zahvaljujući rastu cijena nekretnina i zemljišta, pa ono sada teži oko 22,8 milijardi funti (34,8 milijardi dolara) nominalno.

Analiza je pokazala da je monarhija imala koristi od rasta cijena nekretnina posljednjih godina. Ovo neće monarhiju svrstati na listu deset najbogatijih sa Bilom Gejtsom na čelu, ali hoće u svjetski top 20. Vrijednost kraljevske imovine može se uporediti sa bogatstvom Majkla Blumberga ili osnivača "Fejsbuka" Marka Zakerberga. Međutim, procijeniti bogatstvo britanske monarhije je komplikovano jer je dio imovine u privatnom vlasništvu, a dio u državnom.

Kraljevska porodica

Kraljevska porodica se nekada mogla vidjeti samo u filmskim žurnalima i u zvaničnim prilikama, dok se danas njene fotografije objavljuju na "Tviteru", a Bakingemska palata je otvorena za posjetioce. Brakovi troje od četvoro djece Elizabete II su doživjeli neuspjeh, a tabloidi su naročito pratili nesuglasice princa Čarlsa i pokojne princeze Dajane.

Kraljica Elizabeta Druga

 

1926 - 21. april - rođena Elizabeta Aleksandra Meri Vindzor

 

Drugi svjetski rat - princeza Elizabeta počinje sa javnom službom i prolazi obuku za mehaničara i vozača vojnih kamiona

 

1947 - 20. novembar - princeza Elizabeta se udaje za Filipa Mauntbatena, sa kojim stiče četvoro djece: Čarlsa, Anu, Endrjua i Edvarda

 

1952 - 6. februar - preuzima tron sa svojih 25 godina, nakon smrti oca Kralja Džordža Šestog

 

1953 - 2. jun - krunisana kraljica Elizabeta

 

1977 - srebrni jubilej - grupa "Seks pistols" objavila pank himnu "Bože spasi kraljicu", koja oštro kritikuje monarhiju

 

1992 - Najteža godina za kraljicu, kada brakovi njene troje djece propadaju, a dvorac Vindzor biva oštećen u požaru

 

1997 - 31. avgust - princeza Dajana, bivša supruga princa Čarlsa, gine u automobilskoj nesreći u Parizu

 

2013 – 22. jul - rođenje kraljičinog unuka Princa Džordža, trećeg u liniji za preuzimanje trona

 

2015 – 9. septembar - kraljica postaje britanski monarh koji najduže vlada

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana