Kraj dinastije Obrenović

Marijana Miljić
Kraj dinastije Obrenović

Majski prevrat je naziv za državni prevrat u kom su ubijeni srpski kralj Aleksandar Obrenović i njegova žena, kraljica Draga, čime je prekinuta loza dinastije Obrenović, koja je vladala Srbijom od sredine 19. vijeka.

Poslije Majskog prevrata na čelo Srbije je došla dinastija Karađorđević. Prevrat je imao veliki uticaj na spoljnopolitičko opredjeljenje Srbije, zato što su se Obrenovići politički oslanjali na Austrougarsku, a Karađorđevići na Rusiju.

Ubistvo

Ubistvo kralja i kraljice, organizovala je i sprovela organizacija “Crna ruka” na čijem je čelu bio oficir Dragutin Dimitrijević Apis. Ubistvo se dogodilo u noći između 28. maja i 29. maja 1903. godine.

Gardijski poručnik Petar Živković, kasnije jugoslovenski premijer, u tačno dva časa otvorio je zavjerenicima dvorska vrata. Traženje kraljevskog para je bezuspješno trajalo blizu dva časa. Za to vrijeme poginuli su kapetan Jovan Miljković, kraljev ordonans i pukovnik Mihajlo Naumović, ađutant, koji je bio upućen u zavjeru. Vrata kraljevih odaja bila su razbijena dinamitom, ali u krevetu nije bilo nikog. Apis je zapazio kako neko bježi niz stepenice u dvorište i učinilo mu se da je to kralj, pa je potrčao je za njim. Dočekao ga je jedan gardist i teško ga ranio sa tri metka u grudi.

Kad su zavjerenici došli ponovo u kraljevsku spavaću sobu, konjički poručnik Velimir Vemić opazio je u zidu jedno udubljenje kao za ključ od tajnih vrata. Kralj i kraljica bili su tu sakriveni. Artiljerijski kapetan Mihajlo Ristić Uča ispalio je na njih sve metke iz svoga revolvera, za njim Vemić i kapetan Ilija Radivojević.

Kralj je pao mrtav još od prvog metka. Odmah zatim ubijen je i general Laza Petrović. Tijela kralja i kraljice su bačena preko prozora. Iste noći ubijeni su kraljičina braća Nikodije i Nikola Ljunjevica, predsjednik vlade đeneral Cincar-Marković i ministar vojni đeneral Milovan Pavlović.

Problemi kralja

Popularnost kralja Aleksandra je opala poslije njegove ženidbe sa Dragom Mašin, bivšom dvorskom damom svoje majke Natalije i udovice inženjera Svetozara Mašina, koja je bila starija od njega 12 godina i nije bila plemićkog porijekla, što je bilo poželjno za kraljicu.

Poslije smrti kralja Milana, kralj Aleksandar je u znak navodne kraljičine trudnoće, pomilovao sve političke osuđenike i 20. marta 1901. sastavio novu vladu na čelu sa radikalom Mihailom Vujićem. Potom je donio novi Oktroisani ustav, čija je glavna karakteristika bila uvođenje dvodomnog sistema. Veliki problemi za kralja Aleksandra nastali su upravo zbog nepostojeće trudnoće kraljice Drage.

Zbog sve veće odbojnosti ruskog dvora, kralj Aleksandar je od jeseni 1902. godine nastojao da se ponovo približi Austriji, a izvjesne korake preduzimao je i ranije.

Radnici i studenti priredili su 23. marta 1903. masovne demonstracije, a one su se pretvorile u sukob s policijom i vojskom. Tom prilikom poginulo je šest osoba. Znajući da ne može dobiti nove izbore, kralj je 25. marta 1903. godine izvršio dva državna udara u razmaku od jednog časa.

Mladi oficiri su bili revoltirali zbog kraljičine lažne trudnoće i neprestanim ispadima njenog mlađeg brata, koga je ona htela napraviti prestolonasljednikom.

U avgustu 1901. konjički poručnik Antonije Antić, kapetani Radomir Aranđelović i Milan Petrović i poručnici Dragutin Dimitrijević Apis i Dragutin Dulić skovali su zavjeru da ubiju kralja i kraljicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana