Ko je bio Kristifor Kolumbo?

Agencije
Ko je bio Kristifor Kolumbo?

Teško je povjerovati da istorijska ličnost čiji je život bio tako pažljivo dokumentovan može biti i dalje obavijana velom misterije. Ipak, čuveni istraživač Kristifor Kolumbo bio je tako tajanstven da naučnici širom Evrope i dalje tragaju za njegovim porijeklom.

Na primjer, poznato je gdje je i kada je Kolumbo umro – u sjeverozapadnom španskom gradu Valjadolidu 1506. – ali je i dalje nepoznato gdje mu se tijelo nalazi.

Decenijama se Sevilja sukobljavala sa prestonicom Dominikanske Republike, Santo Domingom oko toga u kom je od ta dva grada Kolumbo sahranjen i to s dobrim razlogom: Kolumbovi ostaci premještani su barem tri do četiri puta u periodu od 400 godina.

Iz Valjadolida su 1509. premještene u manastir De La Kartuha u blizini Sevilje, a onda 1537. u Katedralu Primada de Amerika u Santo Domingu.

Možda zato neki istoričari vjeruju da je Kolumbo želio da bude sahranjen u Novom svijetu.

Više od 250 godina kasnije kada je Španija ustupila Hispanjolu (regiju koja je obuhvatala Dominikansku Republiku i Haiti) Francuskoj 1795. njegove kosti ponovo su premještene, ovog puta u Havanu.

Tu su ležale 100 godina sve do Špansko – američkog rata 1898. kada su ponovo vraćene u Sevilju.

Tokom svih tih premještanja, sasvim je moguće da su ostaci čuvenog istraživača pomješani sa nekim tuđim, što tvrde i neki Dominikanci, budući da su 1877. otrkili kovčeg u katedrali u Santo Domingu sa natpisom: “Sjajni i istaknuti muškarac, don Kristobal Kolon”.

Srećom, zahvaljujući modernim tehnologijama, 2006. španski istraživači uzeli su uzorke DNK iz kostiju u Sevilji za koje se vjeruje da su Kolumbove i uporedili ih sa uzorkom uzetih iz ostataka njegovog brata Dijega.

Rezultati su se poklopili, ali istraživači ipak nisu sasvim ubijeđeni da je zaista riječ o velikom Kolumbu.

Takođe, potpuno je tajnovito i pitanje njegove nacionalnosti. Teorije variraju od toga da li je ovaj svjetski putnik bio Italijan, Španac, Francuz, Poljak, Portugalac, a došlo je u razmatranje još mnogo opcija.

Još jedna studija sprovedena 2006. za pretpostavku je uzela da je riječ o Špancu ili Italijanu, pa su uzeli uzorke DNK stotina muškaraca koji su se prezivali Kolon (kako se to prezime izgovara u Španiji) ili Kolombo (u Italiji).

Na žalost, nikakvi konkretni rezultati nisu dobijeni. Ipak, jedan drugi istraživač, ovog puta američka profesorka lingvistike, ispitao je Kolumbovo poreklo iz sasvim drugog ugla.

Estel Iritari ispitivala je njegove rukopise u pokušaju da otkrije koji je njegov maternji jezik.

Otkrila je da Kolumbu, uprkos tome što je pisao na opštem španskom dijalektu, to nije bio maternji jezik.

Ona misli da je riječ o katalonskom što bi značilo da je Kolumbo bio stanovnik Krune Aragona na sjeveroistoku Španije.

Ipak, Italijani koji vjeruju da je Kolumbo bio “njihov” smatraju da jezik ne može da pokaže sve o istoriji ovog neobičnog čovjeka.

Zaista, čak i uz sve pokušaje da se njegov život istraži, najvjerovatnije je da istina nikad neće biti u potpunosti otkrivena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana