Kenedija slučajno ubio obavještajac?

Tanjug
Kenedija slučajno ubio obavještajac?

Vašington - Novi dokumentarni film o atentatu na Džona Kenedija donosi nove dokaze, pa i to da je drugi hitac slučajno ispalio neko iz njegovog obezbjeđenja.

Naime, drugi, fatalni hitac po nekadašnjeg predsjednika SAD, slučajno je ispalio jedan od agenata tajne službe zadužen za bezbjednost predsjedničkog konvoja u Dalasu, prikazuje se u filmu.

Ubistvo Džona Kenedija je tokom decenija objašnjavano raznim zavereničkim teorijama, a 75 odsto Amerikanaca i dalje ne vjeruje u zvaničnu verziju o jednom, usamljenom strelcu.

Vođene su brojne istrage kako bi se dokazalo da je 35. predsjednik SAD pogođen sa dva metka ispaljena sa dva različita mjesta.

Autori novog dokumentarnog filma "JFK: The Smoking gun", koji bi trebalo da bude emitovan u novembru, povodom 50-godišnjice od Kenedijeve smrti, ističu da je fatalni metak slučajno ispalio agent tajne službe Džordž Hiki, koji se vozio u konvoju, u kadilaku iza predsjedničkog automobila.

Ova najnovija verzija je plod četvorogodišnjeg istraživanja veterana australijske policije Kolina Meklarena, koji svoju teoriju zasniva na radu Hauarda Donahjua koji je 20 godina prikupljao dokaze o atentatu na Kenedija i iznio ih 1992. u knjizi "Mortal Error: The Shot That Killed JFK".

Meklaren i Donahju navode da su Hiki i njegove kolege iz tajne službe noć uoči dolaska Kenedija u Dalas proveli u pijančenju, te da su slijedećeg dana bili mamurni.

Meklaren tvrdi da je pronašao i dokaz da Hiki nije prošao obuku za rukovanje poluautomatskim pištoljem "Ar-15", koji je tog dana nosio.

"To je bio prvi put da prati predshednika u automobilu i prvi put da drži taj tip oružja", rekao je Meklaren u izjavi za "Hafington post".

Prema njegovoj teoriji, nakon prvog pucnja, kojim je Kenedi pogođen u vrat, Hiki je zgrabio svoj pištolj, ali je uslijed iznenadnog kočenja konvoja slučajno povukao oroz i ispalio metak koji je predsjednika pogodio u potiljak.

Meklaren tvrdi da je Hikijev pištolj bio drugačijeg kalibra od municije koju je koristio Li Harvi Osvald, koji je 1964. jedini optužen za ubistvo Kenedija.

"To je tragična nesreća koja se dogodila u žaru akcije", naglasili su Meklaren i Donahju, navodeći da je sve zataškano uz pomoć predsjednikovog brata, Roberta Kenedija, kako tajna služba ne bi bila osramoćena.

Agent Hiki, koji je preminuo prije dvije godine, izjavio je dan nakon atentata u Dalasu da je potegao oružje kada je čuo prvi pucanj, ali da nije pucao.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana