Kako se gradio Ajfelov toranj?

Agencije
Kako se gradio Ajfelov toranj?

Grupa francuskih stručnjaka napravila je video koji po prvi put u 3D tehnici otkriva kako se gradio Ajfelov toranj i kako je u vrijeme Svjetske izložbe 1889. godine izgledao Pariz.

Film, koji su kreirali Mehdi Tajoubi i njegovi kolege iz kompanije Daso Sistemes, u realnoj veličini i do detalja prikazuje okolne građevine onog vremena, uključujući čak i zastave na glavnom paviljonu.  

Fascinantna preciznost ostvarena je uz pomoć niza arhivskih dokumenata poput planova gradnje i nacrta i uz konsultacije sa istoričarima. Za rekonstrukciju nekih građevina trebalo je često više mjeseci rada.  

Žan-Mark Leri, direktor pariškog muzeja Karnavale, koji je učestvovao u rekonstrukciji, kaže da mu je nova vizualizacija promjenila doživljaj istorijskih zbivanja. Na primjer, zloglasni zatvor u Bastilji, koji je pao 1789. godine bio je mnogo manji nego što je kasnije predstavljen na različitim umjetničkim jdelima. To znači da ga je bilo lakše osvojiti nego što bi se dalo zaključiti na temelju priča, piše Tportal.

Autori tvrde da su čak i najstarije građevine predstavljene izuzetno vjerno. Uprkos tome, tim u slijedećem koraku planira da napravi još detaljniju verziju koja bi uključivala brojne detalje iz svakodnevnog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana