Kako je živio najviši čovjek Rusije, bio je visok 285 centimetara

RT
Kako je živio najviši čovjek Rusije, bio je visok 285 centimetara

Nesuđeni Ginisov rekorder, Fjorod Mahnov, bio je po svemu izuzetan: visok nevjerovatnih 285 centimetara, sposoban da vuče kočiju uzbrdo samo na svojim plećima, pa i da oduševi svojom pojavom članove britanske kraljevske porodice ili Papu Rimskog.

Priča o najvišem čovjeku Carske Rusije, a moguće i čitave planete, Fjodoru Mahnovu, i danas intrigira mnoge, bez obzira na to što je od njegove smrti prošlo već više od jednog vijeka. Ovaj ruski "Guliver", nažalost, nikada nije dospio do Ginisove knjige rekorda, jer u to vrijeme ona nije ni postojala, iako je od zvanično najvišeg čovjeka na svijetu, Roberta Uodloua, on viši za čak 13 centimetara.

Obična beba, neobično dijete

Fjodor je rođen u običnoj seljačkoj porodici, a po rođenju nije bio ništa veći od bilo koje druge bebe. Mjeseci su prolazili, mališan je rastao, ali isto onoliko koliko i njegovi vršnjaci. I tako sve do osme godine. Međutim, doslovno preko noći situacija se promijenila, a mali Fjodor odjednom je postao ne tako mali. Već sa  navršenih devet godina on se jako razlikovao od svojih vršnjaka, i to ne samo po visini, već i po fizičkoj snazi. Svake godine on je bivao sve viši i sve veći, a sa 14 godina dostigao visinu od nevjerovatnih dva metra!

Posebna ishrana ruskog "Gulivera"

Iako seljaci, Fjodorovi roditelji nisu bili siromašni, pa su mogli sebi da "priušte" da odgajaju ovako neobično dijete. Iako zvuči surovo, on je bio najveći potrošač domaćinstva. Za jedan obrok, dječak je navodno jeo 20 jaja, osam vekni hljeba, oko dva kilograma mesa i još skoro isto toliko krompira. Nije samo njegova ishrana bila nesvakidašnja, već i san: bilo je dana kada je on spavao i po 20 sati bez buđenja, naročito ukoliko je prije toga radio. A i kada nije, samo kretanje Fjodora je dovoljno iscrpljivalo.

Zbog Fjodorove visine otac je morao da ruši plafone

Naravno, djeca su imala podrugljive komentare na račun Fjodora, jer je od svih njih on bio makar za dvije glave viši. I to nije bio jedini problem sa kojim se on susretao: veći je bio kako da se uspravno kreće po kući u kojoj je živio, imajući u vidu da su plafoni bili dosta niski, kao i na čemu da spava, premda ni jedan krevet nije bio pravljen u tim dimenzijama. Problem niskih plafona riješio je Fjodorov otac, koji je morao da ih prvo sruši, a potom digne dodatni sprat, dok je problem kreveta rešen tako što je pravljen novi, po mjeri, dug čak 2,5 metara. 

Cirkuzant "za medalju": Fjodora su željeli da gledaju i Papa Rimski i predsjednik Amerike

Upečatljivi fizički izgled Fjodora, a posebno visina od dva metra i 85 centimetara, bili su njegova "ulaznica" u svijet cirkusa, a novac koji je dobio kao honorar bio je mnogo veći nego što je zarađivao do tada, radeći teške fizičke poslove. On je neprekidno bio na turnejama po čitavoj Carskoj Rusiji, a uspjeh i slava koji su ga pratili bili su poput lijeka za duševne rane koje su mu vršnjaci onomad napravili ismevajući ga. Ubrzo su za Fjodora čuli i u inostranstvu, a pozivi da nastupa u dvorcu britanske kraljevske porodice, kod Pape Rimskog, predsjednika Amerike i slično su se samo nizali.

Kratak, ali ispunjen život i tragičan kraj

Fjodor Mahnov živio je jako kratko - samo 34 godine. Već u tom uzrastu njegov organizam bio je toliko izmučen, da se on osjećao poput starca. Naučnici iz čitavog svijeta tražili su od Rusije dozvolu da istraže ostatke ovog velikana, ali je dozvola data samo domaćim antropolozima, i to 1939. godine, skoro tri decenije nakon njegove smrti. Međutim, početak rata omeo je naučnike u njihovoj zamisli, a kasnije posmrtne ostatke, nažalost, niko nije više mogao da pronađe, piše RT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana