Kako je zemljotres spojio dva čovjeka udaljena vijekovima

Agencije
Kako je zemljotres spojio dva čovjeka udaljena vijekovima

Ovo je zanimljiva priča o tome kako su tokom obnove budvanskog Starog grada poslije zemljotresa 1979. godine, jedna ploča i natpis na njoj spojili dva čovjeka udaljena tri vijeka jedan od drugog...

 

Danas se obeležava tačno 35 godina od strahovitog zemljotresa koji je pogodio crnogorsko primorje i za sobom ostavio pustoš i odnio živote 101 osobe. Na godišnjicu razornog zemljotresa “Primorske novine” prenose priču o dva čovjeka koje je sudbina spojila iako su vijekovima udaljeni jedan od drugog.

Naime, tokom rutinskih radova na obnovi fasade kuće na malom Trgu od Palmi u Budvi, majstor je naišao na reljefno profilisan kamen koji odudara od uobičajene teksture kamenog zida. U kamenu ugravirana slova - njemu nerazumljiva. Začudio se što kameni natpis nije iznad glavnih ulaznih vrata ili pročelju gdje su obično postavljani porodični grbovi i druga heraldika. Majstor je bio iznenađen otkrićem te je pozvao koordinatora sanacije Starog Grada, Željka Mitrovića radi konsultacije. Susret Mitrovića sa pločom i značenjem natpisa je momenat spoznajne vrtoglavice i uspostavljanja vremenskog mosta između dva graditelja.

Na ploči piše: Fato teramoto adi 6 aprile 1668. A-b - Urađeno za zemljotresa 6. aprila 1668. i inicijali autora A.B. Dva čovjeka iz dva vremena udaljena tri vijeka na istom zadatku obnavljanja porušenog u neumitnoj stihiji. Divljenje i identifikacija Mitrovića sa starim majstorom A.B. i povezanost istom potrebom da se popravi, obileži i opomene na opasnost i cikličnost prirodnih katastrofa. To je tren u kom se izjednačuje lokalno i univerzalno, a kratke sekvence ljudskog trajanja pomiruju sa dužim istorijskim, geološkim i kosmičkim epohama.

Inače, ovaj dio Crne Gore broji vrijeme između zemljotresa. Pominju se oni iz V i VI veka u kojima su u moru nestajali Epidaurus, Rizhon, Acruvium, pa najpoznatiji iz aprila 1667. kada su gradovi uz obalu južnog Jadrana izgubili i do polovine stanovnika a uslijedili požari, epidemije i pljačke, pa slijedeći, iz aprila 1979. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana