Jutarnji: SFRJ zaradom od šverca opremala tajne službe

Agencije
Jutarnji: SFRJ zaradom od šverca opremala tajne službe

Zagrebački "Jutarnji list" je došao u posjed dokumentacije koja potvrđuje da su državne strukture SFRJ organizovale šverc razne robe, prije svega za inostranstvo.

List navodi da se zaradom od krijumčarenja kupovala i oprema za tajne službe.

"Jutarnji" se poziva na dokumente Službe državne bezbjednosti i drugih tijela SFRJ iz šezdesetih godina. Dio tih dokumenata je i na mikrofilmovima, u slovenačkom arhivu.

"Iz tih je dokumenata vidljivo da su se u državnoj režiji krijumčarile u prvom redu cigarete, kafa i alkohol, ali isto tako i zlato, drago kamenje i morfijum. Za potrebe krijumčarenja korišćene su Luka Rijeka i Luka Koper", navodi hrvatski list.

Ističe se da se u izvještajima visokopozicioniranih državnih službenika, prvenstveno tadašnjih sekretara za unutrašnje poslove na saveznom i republičkom nivou, jasno ističe da se radi o ilegalnim poslovima. "Čak postoji i dokument Saveznog izvršnog vijeća (SIV) s odlukom o zabrani 'tranzita cigareta u Italiju i sličnih transakcija", piše "Jutarnji".

U novembru 1963. godine, SIV je utvrdio da je došlo do poboljšanja ekonomskih i političkih odnosa s Italijom, ali je takođe uočeno da "izvjesne forme naše trgovine više ne odgovaraju situaciji i da bi ubuduće trebalo sprečiti takve pojave".

Direktno se navodi da je preduzeću "Generaleksport" i svim drugim preduzećima koja u tome učestvuju potrebno zabraniti "da učestvuju u bilo kakvim poslovima (tranzita ili šverca) cigareta u Italiju".

Navodi se i da se više ne smije dopustiti korišćenje drugih jugoslovenskih luka za taj posao, osim slobodnih zona Rijeke i Kopra, ako strane firme i ubuduće budu zainteresovane za taj posao preko Jugoslavije.

Međutim, šverc se nastavio i nakon te odluke SIV-a. Iz dopisa koji slovenački sekretar za unutrašnje poslove 1966. šalje tadašnjem predsjedniku Skupštine Slovenije proizlazi da je do 1960. svojevrsni monopol za te ilegalne poslove imao "Generaleksport", dok su se naknadno u cijelu priču uključila i preduzeća "Brodokomerc", "Interevropa" i ljubljanska "Prehrana".

U izvještaju se detaljno navodi kako iza svih poslova stoji jedan švajcarski trgovac iz Bazela, koji jugoslovenskim preduzećima najprije nudi legalne poslove preko konsignacijskih skladišta, uz isplatu odgovarajućih provizija, a potom "širi posao i na tranzit uz veću zaradu, što je čisti krijumčarski posao". U dokumentu se navode razlike u prodaji cigareta uz obračunate trošarine i na crnom tržištu u Italiji, opisuju se način dostave i snabdijevanja stranih jahti, brodova i turista koji borave u Jugoslaviji.

List kao najzanimljiviji izvještaj navodi jedan iz marta 1964, koji tadašnjem saveznom sekretaru za unutrašnje poslove Vojinu Lukiću podnose "upravnici" Golog otoka Rade Radević i Slavko Barta.

Radi se o svojevrsnom obračunu prihoda od krijumčarenja cigareta i kafe za protekli period, ali se u njemu navodi još niz detalja. Na primjer, da u operativnom dijelu posla učestvuju šefovi Golog otoka, koji koriste tamošnje objekte, brodove, službenike zatvora, ali i osuđenike, njih 12, koji su im služili kao radna snaga za pretovar "robe".

"Informacija za saveznog sekretara druga V. Lukića o radu na ilegalnim poslovima s inostranstvom", stoji u zaglavlju dokumenta koji su potpisali Radević i Barta, a odnosi se na zahtjev da se "pribave devizna sredstva za potrebe Saveznog SUP-a na ilegalan način".

U njemu se opisuje kako su se cigarete preko Austrije dopremale skrivene ispod rezane građe u kamionima, koje bi vozači ostavljali na parkiralištu pred riječkom lukom i odlazili na spavanje.

"Mi bismo uzimali kamione, ukrcavali cigarete i vraćali kamione na isto mjesto, pošto smo imali ključeve od kamiona."

Cigarete su dolazile i vagonima iz Švajcarske, kao tranzitna roba za Grčku, ali su umjesto u Grčkoj završile u riječkim skladištima, odakle su prema potrebi plasirane na ilegalno tržište u Italiji.

Tako se švercovala i kafa. Spominje se ukupno šest "partija" s 16.000 kartona cigareta, na kojima je zarađeno 218.000 dolara, pa 12 vagona kafe, od kojih je polovina "na zalihi" i zarada oko 30.000 dolara.

Pominje se i plan transporta alkohola u Njemačku, a zlata u Indiju – s kojom su planirali da razviju i posao transporta dragog kamenja.

"Iz Indije bi išlo neobrađeno, a za Indiju obrađeno drago kamenje. Za taj posao bi usluga iznosila 10.000 dolara za pola kilograma u jednom pravcu, što znači, tamo i nazad – 20.000 dolara", navode upravitelji Golog otoka, koji tvrde da je "u toku i posao s morfijumom iz Makedonije".

Od te zarade, kako je vidljivo iz dokumenata, plaćane su nabavke razne, očigledno špijunske opreme, na primjer 500 komada mikrofona.

Uplate su išle na račun stranih firmi u švajcarskim bankama, a očigledno je da je u dio transakcija bila uključena i vojska tadašnje države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana