Jugosloveni su ih izmislili, svijet ih obožava!

novi.ba
Jugosloveni su ih izmislili, svijet ih obožava!

Neki među vama sjećaju se dobro borosana! Ovaj modni trend je osmišljen u bivšoj Jugoslaviji, bio je zapažen, ali ne i omiljen. Ono što je Jugoslovenima bilo neatraktivno, svjetskim kreatorima je poslužilo kao inspiracija.

Borosane su svojevremeno nosile uglavnom ugostiteljske radnice ili žene koje su na poslu dosta vremena provodile na nogama.  

Nije ih pratilo obožavanje, ali su i pored toga postale trend, pa i više od toga. Kako vrijeme prolazi,  kad se sjetimo Jugoslavije, one se nametnu kao jedan od njenih simbola.  

I dok se region oprostio od borosana,  one su našle mjesto na svjetskoj modnoj sceni. Njihov veliki kambek desio se 2009. godine, na Njujorškoj nedjelji mode, kad je modna kuća "Lacoste" predstavila kolekciju za proleće/ljeto.

Ova modna kuće je te večeri postigla cilj, publika je u  Njujorku oduševljeno pozdravila njene nove kreacije, a  bilo je zanimljivo vidjeti kako su reagovali domaći trendseteri i ljubitelji "krokodilića"  kada se omiljena životinja pojavila na borosanama.  

Na reviji su predstavljene borosaneod platna u bijeloj i crnoj boji, sa otvorenim prstima, otvorenom petom, i niskom potpeticom.

Posebno je zanimljivo što su  onena ovoj reviji bile dio izgleda džet seta, namijenjene za opuštene trenutke na teniskim trenima.  

Sušta suprotnost od onoga kako su se tretirale u Jugoslaviji!  

Ovu vrstu obuće su u Jugoslaviji pratile  određene predrasude. Izgledaa je bilo dovoljno samo promjeniti ugao gledanja na njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana