Izložba minijatura povodom 80 godina od Aprilskog rata

Srna
Izložba minijatura povodom 80 godina od Aprilskog rata

BEOGRAD - Izložba "Drugi svetski rat u minijaturi - 80 godina od Aprilskog rata", povodom 80 godina od događaja kojim je u Srbiji počeo Drugi svjetski rat, biće otvorena 1. aprila u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ u Beogradu.

Na izložbi će biti prikazano više od 100 maketa borbenih sredstava iz Aprilskog i Drugog svjetskog rata koje će kroz autentični prikaz kopija aviona, vozila, brodova, figura, diorama i vinjeta, pružiti posjetiocima uvid u borbenu tehniku tog perioda.

Osim maketa, dio izložbe će biti i štampani panoi koji će sadržati crteže i fotografije, mape borbenih dejstava, isječke iz štampe i tekstove, saopšteno je iz SANU.

Burna istorijska dešavanja su na teritoriji Srbije dovela do vrlo ograničenog broja muzejskih eksponata borbene tehnike iz ove epohe.

Imajući to u vidu, maketa je pogodan medij da, makar u minijaturi, posjetiocima pruži trodimenzionalni utisak ovih tehničkih dostignuća koja danas djeluju gotovo nemogućim.

Organizatori izložbe su Maketarski klub "Oluj" i Beogradski maketarski klub, u saradnji sa SANU, a namijenjena je širokoj publici, djeci školskog uzrasta, zaljubljenicima u vizuelnu umjetnost, minijaturu i istoriju.

Izložba će biti otvorena 1. aprila u 10.00 časova i trajaće do 24. aprila u skladu sa propisanim mjerama za sprečavanje infekcije kovida 19.

Aprilski rat je naziv za invaziju sila Osovine na Kraljevinu Jugoslaviju koja je počela 6. aprila i trajala do 17. aprila 1941. godine, a označava početak Drugog svetskog rata na teritoriji Jugoslavije.

Napad je izvršen kopnenim putem iz više pravaca - njemačke, italijanske i mađarske trupe prodrle su na teritoriju Jugoslavije iz pravca Italije, Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Albanije.

Aprilski rat završen je okupacijom i podjelom Jugoslavije između sila Osovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana