Iz arhive “Glasa”

Milanka Mitrić
Iz arhive “Glasa”

Pregledajući stare novine, zarad sjećanja na prošla vremena, ovog puta vratili smo se u izdanja “Glasa” iz različitih perioda i to u “Glas” iz 19. avgusta 1945. godine, 17. i 18. avgusta 1985. i 19. avgusta 2014. godine.

Cjelokupna arhiva “Glasa Srpske” sačuvana je na papiru, a jedan njen dio, digitalizovan, nalazi se na sajtu www.glassrpske.com/arhiva .

1945.

Povratak u 1945. godinu ovog puta obilježen je vraćanjem u “Glas” objavljen 19. avgusta 1945. godine (broj 6, godina III), koji je tada objavljen na četiri stranice.

Dajte radniku knjigu

Na 4. stranici ovih novina nalazio se tekst posvećen obnavljanju biblioteke i traganju za knjigama, koje je pokrenulo društvo “Pelagić”.

- Uprava radničkog kulturno-prosvjetnog društva “Pelagić” u Banjoj Luci, svjesna kakvu ulogu igra dobra knjiga u izgradnji i podizanju kulturnog nivoa radnika, odlučila je da obnovi svoju biblioteku. Kako je veći broj knjiga uništen i kako društvo ne raspolaže većim materijalnim sredstvima - to uprava društva apeluje na rodoljube i prijatelje radničkog pokreta da pomognu ovom poslu svojim prilozima i poklonima - stoji u tekstu.

1985.

“Glas” iz 1985. godine (broj 4482, godina XLII) objavljen kao dvobroj za 17. i 18. avgust, tada je izašao na 24 stranice

Udar nađe...

Na 7. stranici ovog “Glasa” nalazio se tekst naslovljen sa “Udar nađe”, cetinjski zapis novinara Limuna Papića, o zgradi Biljarda, koja je bila rezidencija vladike Petra Drugog Petrovića Njegoša, koja je tada, nakon šest godina bila obnovljena.

 - Današnja, obnovljena, učvršćena i osvežena Biljarda je, u stvari divna i duga priča o Petru Drugom Petroviću Njegošu, Cetinju, Crnoj Gori i Evropi onog vremena. To je poučna, dramatična i upečatljiva priča o izdanku koji potiče iz “grmena malenog i oskudnog”, ali izdanku koji se vinuo visoko, to je priča o Njegošu dječaku, momčiću, Siminom đačiću, priča o vladaru, pjesniku, crkvenom velikodostojniku - zabilježeno je tada u tekstu.

2014.

“Glas Srpske” iz 2014. godine koji smo pregledali (broj 13.511, godina LXXII), objavljen je na 40 stranica.

Umjesto na more, hrle u čitaonicu

Na 21. stranici “Glasa Srpske” nalazio se tekst o posjeti čitalaca i studenata Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, autorke Jasmine Perišić.

- Svake godine u ljetnjim mjesecima, naročito u julu i avgustu, broj korisnika u univerzitetskim čitaonicama manji je za jednu trećinu, u odnosu na godišnji prosjek. Sada imamo povećan broj postdiplomaca i doktoranata. Oni odmore, po svemu sudeći, koriste za intenzivniju posvećenost naučno-istraživačkom radu i pripremi master, magistarskih i doktorskih radova - navela je tada u tekstu koordinator Univerzitetskog odjeljenja NUBRS Danka Delić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana