Iz arhive “Glasa”

Milanka Mitrić
Iz arhive “Glasa”

Pregledajući stare novine, zarad sjećanja na prošla vremena, ovog puta vratili smo se u izdanja “Glasa” iz različitih perioda i to u “Glas” od 6. avgusta 1945, “Glas” iz 8. avgusta 1985. godine i “Glas Srpske” od 6. avgusta 2015. godine.

Cjelokupna arhiva “Glasa Srpske” sačuvana je na papiru, a jedan njen dio, digitalizovan, nalazi se na sajtu www.glassrpske.com/arhiva .

1945. .

“Glas” iz 1945. godine koji smo pregledali objavljen je 6. avgusta te godine (broj 4, godina III) i kao mnogi brojevi tadašnjeg perioda, izašao je na šest stranica.

Sakupljanje starog gvožđa

Udarna sedmica u kojoj je potrebno obezbijediti gvožđe željezarama za zimski period rada, bila je jedna od vijesti na 4. stranici tadašnjeg “Glasa”, u kojoj je istaknuta važnost zajedničkog rada u cijeloj državi, zarad privredne obnove zemlje. Bilo je potrebno 48.000 tona gvožđa.

- U ovoj akciji treba da uzmu učešće ne samo omladinske već i druge frontovske organizacije, AFŽ i sindikati. Ovo je dobra prilika za njihovo takmičenje, za takmičenje pojedinaca, sela i gradova. Prilikom sakupljanja treba prebirati sve vrste gvožđa, osim emajliranog posuđa i bijelog lima, koji ne mogu doći u obzir za predaju - zapisano je tada.

1985..

“Glas” iz 1985. godine kojem smo se ovog puta vratili, objavljen je 8. avgusta godine (broj 4.474, godina XLII). Tadašnje izdanje izašlo je na dvadeset stranica.

Za i protiv ekranizacije

Pulski festival bio je tema jednog od tekstova na 8. stranici “Glasa”. U tekstu Vlade Slijepčevića, riječi je bilo o filmskoj ekranizaciji djela savremenih pisaca, te o njenim pozitivnim i negativnim stranama.

- Došlo je vrijeme da se prava književna literatura više koristi u filmu, ali uz dužno poštovanje jezika. Na svu sreću, ove godine, kako je to filmska kritika potvrdila, manje je erotskih scena i psovke na traci. Erotiku zamjenjuju svakodnevne “poštapalice” običnog narodnog govora. Prema tome, u filmu ima još primitivnog izraza i još će ga biti, ali se protiv njega valja strpljivo boriti - stoji u tekstu.

2015.

“Glas Srpske” iz 2015. koji smo izvukli iz arhive, objavljen je 6. avgusta (broj 13.803, godina LXXIII). Tadašnji broj objavljen je na 40 stranica.

Razgovor sa Savinom Geršak

Na 21. stranici “Glasa Srpske” nalazio se tekst Ratomira Mijanovića, razgovor sa glumicom Savinom Geršak, koja je gostovala na filmskom festivalu. Ona je tada govorila i o prijateljstvu sa Draganom Nikolićem, Batom Živojinovićem, Danilom Batom Stojkovićem i drugima.

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo učiti i gledati šta oni rade. A tek privatno koliko je bilo zabavno. Oni su bili još interesantniji nego na filmu. Znali su da nisam glumica, a primili su me bezrezervno i od mene nisu očekivali ništa - rekla je tada ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana