Iz arhive “Glasa”

Milanka Mitrić
Iz arhive “Glasa”

Pregledajući stare novine, zarad sjećanja na prošla vremena, ovog puta vratili smo se u izdanja “Glasa” iz različitih perioda i to u “Glas” 4. jula 1947. godine, 1. jula 1993. godine i 1. jula 2013. godine.

Arhiva “Glasa Srpske” sačuvana je na papiru, a jedan njen dio, koji je digitalizovan, nalazi se na sajtu www.glassrpske.com/arhiva

1947

“Glas Srpske” iz 1947. godine, kojem smo se vratili, objavljen je 4. jula 1947. godine na šest stranica (godina V, broj 25).

Teatar na gostovanju

Na petoj stranici “Glasa” nalazio se tekst pod naslovom “Narodno pozorište u Banjoj Luci je za 41 dan turneje izvelo 48 masovnih predstava”, u kojem je napravljen osvrt o gostovanjima pozorišta u banjalučkom okrugu.

- Ova turneja koja je trajala 41 dan, i na kojoj je izvedeno 48 uspjelih predstava je i po obimu i po svojoj sadržini najveća i najkorisnija od svih turneja koje su do sada izvođene po Bosanskoj Krajini - naznačeno je tada u tekstu, u kojem se navodi da je ovaj teatar izveo predstave u 14 sreskih mjesta i 11 sela.

1993.

“Glas” je u jednom periodu objavljivan pod imenom “Glas srpski”, a ovo izdanje koje smo pregledali objavljeno je 1. jula 1993. godine (godina L, broj 7.026), na 16 stranica.

 Pozorište oživjelo grad

Na 11. stranici tadašnjeg “Glasa” objavljen je tekst o gostovanju Krajiškog narodnog pozorišta u Kninu.

- Srpski narod je duboko svjestan da dobiti bitku za svoju državnost nije dovoljno ukoliko temelji naše perspektive ne budu počivali na dubokom, vjekovnom korijenju svetosavske tradicije i kulture. Jer mi Srbi smo narod kulture i duha i upravo tako branimo našu slobodu i pravo da dokažemo svijetu da to jesmo - stajalo je u tadašnjem tekstu, kao izjava ministra za kulturu i prosvjetu RSK Branka Zinaića.

2013.

Ovaj “Glas Srpske” iz 2013. (godina LXX, broj 13.166), objavljen je 1. jula 2013. godine, i to na 48 stranica.

 Film

Na 21. stranici “Glasa” nalazio se tekst Ratomira Mijanovića o snimanju filma “Na mliječnom putu” u režiji Emira Kusturice, u kojem su glumile Monika Beluči i Sloboda Mićalović.

- Neumorno ponavljajući scenu vjenčanja ispred Sabornog hrama u Trebinju režiser Emir Kusturica i njegovi saradnici na filmu “Na mliječnom putu” nastojali su da se sve dovede “pod konac”. Strpljenja nije manjkalo ni na drugoj strani, kod statista, koji su strpljivo čekali da Kusturica kaže: “U redu je” - naznačeno je tada u tekstu o filmu koji je sniman u Trebinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana