Iz arhive “Glasa Srpske”

Milanka Mitrić
Iz arhive “Glasa Srpske”

Priče s ljudima, priče o događajima iz svakodnevice, osvrt na vrijeme, ljude i događaje, sve to, i još više stane na stranice novina. Tako je dio svakodnevice svijeta u proteklih nekoliko decenija ostao zabilježen i sačuvan na stranicama “Glasa Srpske”.

Dio arhive dostupan je u digitalnom obliku na sajtu njnjnj.glassrpske.com, a cjelokupna arhiva živi svoj život na papiru. Ovog puta, baveći se starim novinama, vratili smo se izdanjima  “Glasa” od 1. juna 1946. godine,  1. juna 2006. i 2. juna 2016. godine.

1946.

“Glas Srpske” iz 1946. godine, kojem smo se vratili, objavljen je na šest stranica (godina IV, broj 22), i obrađivao je tadašnje dnevne događaje, vezane za poslovanje, za planove izgradnje i ostale teme koje su tada obilježavale svakodnevicu stanovnika. U novinama su se našli naslovi kao što su “Obnovljena je pčelarska zadruga u Banjaluci”, “Skupština Sreskog narodnog odbora u Kotor Varošu”, “Narod Sreza Srbac traži pravednu kaznu za krvnika Dražu Mihailovića” i drugi.

Protestni miting u Srpcu

Na 3. stranci tadašnjeg “Glasa” nalazio se omanji tekst s naslovom “Protestni miting u Srpcu povodom nepravednih prijedloga komisije stručnjaka Amerike, Engleske i Francuske”. Radilo se o tekstu kojim je obrađen protest povodom pitanja Julijske Krajine i Trsta, a kako je navedeno, okupljeni su klicali Sovjetskom Savezu, bratstvu i jedinstvu, Titu, Staljinu, uzvikujući “Trst je naš”.

- Sa mitinga je upućena depeša četvorici ministara inostranih poslova u kojoj se traži da se odbace nepravedni prijedlozi stručnjaka Engleske, Amerike i Francuske, i da se izađe u susret našim pravednim zahtjevima – naznačeno je u tekstu s potpisom. J. M.

2006.

- Kad nam u retrospektivnim vraćanjima, kroz sjećanja ili listanjem požutjele štampe, budu nedostajali datumi i fotografije, riječ ili rečenice, stavljaćemo svoje, “Glasovo srce” - stoji u tekstu Tome Marića, na naslovnoj stranici “Glasa Srpske”, objavljenom 1. juna 2006. godine, a koji je 11.000 broj (godina LXIII). U pomenutom jubilarnom broju, na naslovnoj stranici su i tekstovi posvećeni priči o reformi policije, o snijegu na Lisini, filmskim festivalima i ostalim tada aktuelnim dešavanjima.

Odzvonilo birokratiji

Na 4. stranici “Glasa”, nalazio se jedan tekst G. Dakića, posvećen birokratiji, odnosno, naučnom skupu “Modernizacije državne uprave u svjetlu evropskih integracija”, kojim je tada trebalo da bude pokrenuta priča o promjenama u javnoj upravi. Sadašnjost pokazuje koliko je bilo ili nije bilo promjena.

- Stvaranje respektabilne i profesionalne državne uprave izuzetno je dinamičan, ali i važan korak u sprovođenju Strategije za javnu upravu BiH na njenom putu u evropske integracije. Na tom planu Republika Srpska je učinila više nego Federacija BiH i mi taj primat želimo da održimo - riječi su, tada, premijera Republike Srpske Milorada Dodika.

2016.

Na naslovnoj stranici “Glasa Srpske” (godina LXXIII, broj 14.054), objavljenog 2. juna 2016. godine, nalazili su se naslovi poput “Karadžić plaća Meronove greške”, “Subvencije za kredite kasne godinu”, “Željezničari opet ostali praznih džepova” i “Bošnjačke snage predvođene Ćamilom Durakovićem pozvale birače da se masovno prijavljuju u Srebrenici - Počela kampanja za izborni inženjering”.

“Šansa za buđenje kinematografije”

Kada je riječ o promjenama, jedna od priča o promjenama u kinematografiji (koje su se možda desile, a možda i ne) zabilježena je tada na 20. stranici “Glasa”, u tekstu Mirne Pijetlović. U pitanju je tekst koji govori o potpisivanju ugovora Radio-televizije Republike Srpske i producentske kuće “Baz konsalting”. Riječ je o sporazumu kojim je ozvaničena podrška javnog servisa nezavisnoj domaćoj produkciji.

- RTRS snažno podržava nezavisne produkcije i veoma je bitno da one nađu svoje mjesto u našem programu, jer smo mi, prije svega, javni servis

svih građana Srpske - izjavio je tadašnji generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske Draško Milinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana