Iz arhive "Glasa Srpske"

Milanka Mitrić
Iz arhive "Glasa Srpske"

"Glas Srpske" u svom višedecenijskom postojanju bilježio je sve važne događaje, priče sa ljudima i o ljudima, a sve to ostalo je sačuvano u arhivi.

Dio arhive dostupan je u digitalnom obliku na sajtu njnjnj.glassrpske.com, a cjelokupna arhiva živi svoj život na sada već starom papiru. Ovog puta, baveći se arhivom, svratili smo smo u izdanja "Glasa" od 25. maja 1946. godine, 24. maja 2006. i 23. maja 2016. godine.

1946.

Prateći izdanja "Glasa" iz 1946. godine (godina IV, broj 21), objavljenog 25. maja, uočljiva je ogromna razlika u izboru vijesti, učestalosti izlaženja, obimu stranica i različitosti pisma. U ovom broju glavni tekst na naslovnici zauzimala je priča o proslavljanju rođendana Josipa Broza Tita te obilježavanju Omladinske nedjelje. Ostatak novina, koje su imale šest stranica, zauzimale su vijesti koje su pokrivale glavna dešavanja u mjestima tadašnje države.

Državna pivovara u Delibašinom selu premašila predviđeni proizvodni zadatak za 127%

Na četvrtoj stranici nalazio se tekst posvećen radu pivare u Delibašinom selu, koja je, kako je tada navedeno, osnovana prije 60 godina i ranije je bila pod upravom samostana Trapista. Pod upravu Prve hrvatske štedionice pala je 1938. godine, a 1945. godine konfiskovana je od strane države.

- Pored svih poteškoća produkcija se počela naglo povećavati, tako da je u prva četiri mjeseca 1946. godine proizvedeno više piva nego u cijeloj 1945. godini - stoji zabilježeno u tekstu s potpisom J. K.

2006.

"Glas Srpske" iz 2006. godine, kojem smo se ovog puta vratili, izašao je 24. maja 2006. godine (godina LXIII, broj 10.993). Glavni tekst na tadašnjoj naslovnoj stranici govorio je o stradanjima Srba u Sarajevu "Dodik i Špirić razgovarali juče sa Mirjanom Simanić - Zločin ima ime i prezime".

Starina od 650 ljeta

Na 14. stranici "Glasa Srpske" nalazio se tekst s potpisom D. Davidović, a u kojem je obrađena priča o starom hrastu, u mjestu Rajčevci kod Laktaša. U pitanju je drvo za koje su mještani tvrdili da je staro 65 godina.

- Oduvijek je tu. Moj otac Milan penjao se kao mali po njemu, a kada je 1989. godine umro, imao je punih 100 godina. Po njemu se penjao i moj djed Petar, po kome sam dobio ime - kazao je tada sagovornik Petar Dabić, na čijem imanju se hrast, koji je ušao u registar najvećih stabala Republike Srpske, nalazio.

2016.

"Glas Srpske" od prije pet godina, koji smo prelistali, objavljen je 23. maja (godina LXXIII, broj 14.045). Glavni tekst na naslovnici ticao se lokalnih izbora - "CIK BiH zaprimio dosad najveći broj prijava stranaka i kandidata za lokalne izbore: Rekordan broj onih koji nam nude bolje" te naslovi poput "Sezonci ostaju praznih ruku" i "Zdravstvu do kraja godine finansijska injekcija".

"Narodna volja, prvi banjalučki list"

Na 12. stranici "Glasa Srpske" nalazio se jedan od tekstova koji su bili zapisi iz arhiva, a ovaj se ticao štampe u Bosanskoj krajini od 1906. do 1941. godine) i lista "Narodna volja". Tekst je pisao Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske.

- "Narodna volja" je prenosila "najnovije brzojavne i telefonske vijesti" Narodnog vijeća u Banjaluci, Narodne vlade iz Sarajeva, Vojnog odsjeka za Bosnu u Hercegovinu iz Zagreba i Generalštaba Narodne vojske iz Zagreba. List je donosio informacije o oslobođenju jugoslovenskih zemalja od Austrougarske i napredovanju srpske vojske - stoji u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana