Istorijska svjedočanstva u depoima

Mr Bojan Stojnić
Istorijska svjedočanstva u depoima

Arhiv baštini 60 godina u svojim depoima arhivsku i dokumentarnu građu o prošlosti BiH i Republike Srpske. Arhiv je uspio da za 60 godina postojanja i rada prikupi i zaštiti više od 780 arhivskih fondova i zbirki, sa više od 4.700 dužnih metara.

Arhivska građa i knjižni fond

Veliki broj fondova i zbirki arhivistički je sređen i obrađen, a odnose se na upravu i javne službe, privredu i bankarstvo, društveno-političke organizacije, društva i udruženja, prosvjetne, kulturne i naučne ustanove, pravosuđe, društvene službe, socijalne i zdravstvene ustanove, lične i porodične fondove, vojne jedinice, ustanove i organe, vjerske organizacije i zbirke. Za najznačajnije fondove i zbirke izrađeni su inventari.

Arhivska građa obuhvata period od XVII vijeka do današnjih dana. Najstarija građa je na osmanskoturskom jeziku, pisana arapskim pismom i nalazi se u Zbirci orijentalnih rukopisa i dokumenata.

Prve sačuvane fondovske cjeline potiču iz doba austrougarske vladavine BiH. Posebnu vrijednost za istorijska istraživanja predstavljaju arhivski fondovi nastali između dva svjetska rata (1918-1941), dok najveći dio građe pripada socijalističkom periodu (1945-1991).

Arhiv vrši nadzor nad zaštitom arhivske i dokumentarne građe kod oko 15.000 imalaca i stvaralaca na teritoriji Republike Srpske.

Arhiv posjeduje stručnu i specijalizovanu biblioteku zatvorenog tipa, koja je stvarana od samog osnivanja ustanove. Biblioteka danas broji više od 20.000 bibliotečkih jedinica, a sadrži uglavnom naslove iz oblasti nacionalne i opšte istorije, pomoćnih istorijskih nauka, arhivistike, prava, te enciklopedije i rječnike.

Posebno bibliotečko blago čine primjerci stare štampe iz perioda Austrougarske i Kraljevine Jugoslavije, te pravila, izvještaji i statistike o radu društava, preduzeća i ustanova.

Arhivsku i bibliotečku građu redovno koriste istraživači različitih profila obrazovanja, te je na osnovu nje nastao veliki broj diplomskih i magistarskih radova, doktorskih disertacija, naučnih i stručnih radova, novinskih članaka, knjiga, monografija i slično. Arhiv svakodnevno pruža usluge pravnim i fizičkim licima. Arhivsku i bibliotečku građu godišnje koristi više od 200 istraživača, dok broj zahtjeva fizičkih i pravnih lica iznosi više od 1.000 na godišnjem nivou.

Kulturno-prosvjetna djelatnost

Radnici Arhiva RS objavili su više od 150 knjiga i studija, stručnih i naučnih radova iz oblasti arhivistike, istorije i prava.

Na području kulturno-prosvjetne djelatnosti Arhiv Republike Srpske sarađuje sa obrazovnim ustanovama, domaćim i stranim kulturnim ustanovama, medijima itd.

U saradnji sa srednjim školama i fakultetima organizuju se posjete učenika i studenata Arhivu, priređuju prigodna predavanja i seminari radi njihovog boljeg upoznavanja s arhivskom građom i radom Arhiva RS. U nedostatku institucija koje bi obrazovale stručne kadrove za arhivsku službu, Arhiv RS je održao na desetine seminara namijenjenih zaposlenim u registraturama.

Samostalno ili u saradnji sa drugim ustanovama kulture, Arhiv RS je priredio više od 30 izložbi arhivskih dokumenata, od kojih su pojedine bile izuzetno posjećene.

Međuarhivska i međunarodna saradnja

Arhiv RS ima razvijenu međuarhivsku i međunarodnu saradnju. Sa najznačajnijim arhivima u okruženju potpisan je protokol (sporazum) o saradnji. Potpisani su protokoli o saradnji sa Arhivom Srbije, Arhivom Jugoslavije, Hrvatskim državnim arhivom, Arhivom Makedonije, Arhivom glavnog grada Budimpešte, Međunarodnim institutom za arhivske nauke iz Trsta i Maribora i jednim brojem regionalnih arhiva u Srbiji.

Međunarodna i međuarhivska saradnja Arhiva ogleda se, prvenstveno, u razmjenama izložbi arhivskih dokumenata, stručne i naučne literature i realizaciji naučnoistraživačkih projekata.

Mr Bojan Stojnić, pomoćnik direktora Arhiva Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana