Istorija viđena kroz živote poznatih ljudi

Gizmodo
Istorija viđena kroz živote poznatih ljudi

Istoričar umjetnosti Maksimilijan Šič napravio je ovu prilično impresivnu vizualizaciju koja prikazuje kulturnu istoriju čovječanstva u proteklih 2.600 godina, piše "Gizmodo".

Crvene i plave tačkice predstavljaju mjesta rođenja i smrti 120.000 osoba koje su bile „dovoljno značajne" da se njihova rođenja i smrti zabilježe.

Ideja je da praćenjem života „važnih ljudi" možemo otkriti puno toga u vezi sa gradovima koji su služili kao kulturni centri određene ere. Što su privlačili više ljudi, to su ti gradovi bili značajniji.

Na samom početku, najveći broj tačkica formira se oko Rima, ali onda 1789. godine veliki broj tačkica počinje da se pomjera prema Parizu, obilježavajući promjenu u kulturnom centru te ere.

U posljednje vrijeme Njujork i Los Anđeles dobili su na značaju s obzirom na sve veći broj ljudi koji putuje tamo.

„Tim je koristio podatke kako bi stvorio film koji počinje 600. godine prije Hrista i završava se 2012. godine. Kako neki grad postaje značajniji, tako možemo videti da u njemu život završava veći broj važnih osoba. Animacija reflektuje ono što smo već znali. Rim je naslijedio Pariz kao kulturni centar, koji je potom napravio put za Njujork i Los Anđeles", izjavio je Šič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana