Hodža ubijao prijatelje, hapsio zbog Bitlsa

Agencije
Hodža ubijao prijatelje, hapsio zbog Bitlsa

Tirana - Za vrijeme vladavine Envera Hodže u Albaniji svaku treću osobu ispitivala je bezbjednosna služba Sigurimi, a zatvor ili progonstvo sljedovali su i zbog najmanjih sitnica, kao što je slušanje "Bitlsa" ili gledanje TV programa iz okolnih zemalja.

Hodža je četiri decenije, do smrti 1985. godine, vladao gvozdenom rukom, suzbijao svaki otpor i izolovao zemlju od bilo kakvog spoljnog uticaja.

Njegova tajna policija Sigurimi imala je oko 200.000 doušnika na samo tri miliona stanovnika.

- Totalne sitnice mogle su biti presudne da završite u vječnom progonstvu ili zatvoru, poput slušanja zabranjene muzike kao što su bili "Bitlsi" ili gledanja televizijskih programa iz okolnih zemalja, Italije, Grčke i Jugoslavije. On je za Albance bio Veliki brat. Zvali su ga Ujak Enver. Njegov lik je bio na skoro svakom zidu, a njegovo ime bilo je čak ugravirano u planine - ispričao je specijalni savjetnik "Hjuman rajts voča" Fred Abrahams.

Hodžine paranoidne čistke počele su uklanjanjem saradnika okupatora i političkih protivnika, a uskoro je počeo da ubija i suparnike u vlastitoj stranci, uključujući one koje je samo nekoliko godina ranije hvalio kao ratne heroje. Disidenti su bili uklonjeni, a isto se potom dešavalo i sveštenstvu i aristokratiji.

Stari školski prijatelji i simpatije iz srednje škole takođe su eliminisani. Osoba koja je Hodži dala stipendiju za studije u Francuskoj je pogubljena, kao i prijatelj koji mu je dao da besplatno živi u njegovom pariskom stanu.

Bivši premijeri, potpisnici albanske Deklaracije o nezavisnosti 1912. godine i osnivači komunističkog pokreta bili su među mnogim žrtvama smaknuća koja su bila uobičajena sve do kasnih 1980-ih. Kad je umro 1985. godine, Albanija je bila treća najsiromašnija država na svijetu. Tokom Hodžine vladavine dvije trećine obale su proglašene vojnom zonom. Plaže su bile ukrašene bodljikavom žicom, a kopnene granice ograđene električnom ogradom. Procjenjuje se da je ubijeno više od 5.000 Albanaca, više od 24.000 zatvoreno, a oko 70.000 protjerano. Detalji o zastrašujućem načinu vladavine u Albaniji isplivali su u javnost nakon što je vlada u ponedjeljak otvorila arhivu zloglasne tajne policije Sigurimi.

Ubijao intelektualce

Enver Hodža je intelektualce eliminisao toliko da u vrijeme njegove smrti maltene niko u Politbirou Komunističke stranke nije imao više od srednjoškolskog obrazovanja. Jedna od najopasnijih funkcija tokom Hodžine vladavine bila je ministar unutrašnjih poslova - ubio ih je sve osim jednog. Hodža je čak zabranio i brade zbog njihove povezanosti sa islamom i pravoslavljem. Albanski diktator njegovao je kult ličnosti uporediv možda samo sa Kim Jong Ilom u 20. vijeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana