Hodajte Staljingradom u vreme bitke

B92
Hodajte Staljingradom u vreme bitke

Moskva -- Bitka za Staljingrad, koja je trajala skoro šest mjeseci, odnijela blizu dva miliona života, postala je najkrvavija borba u Drugom svjetskom ratu.

Novinari “Raša tudej” i niz stručnjaka napravili su video koji prikazuje rekonstrukciju događaja te krvave borbe.

Staljingrad, koji sada nosi naziv Volgograd, bio je dom za oko 500.000 ljudi. U julu 1942. godine postalo je jasno da je baš ovaj grad postao naredna meta nacista.

Sovjetske snage su morale da reaguju brzo, šaljući svoje trupe na opkoljene teritorije, iako nisu bili dobro spremljeni za to.

Do septembra, nacisti su primorali Crvenu armiju da se povlači u sam Staljingrad, gdje je svaka ulica i svaka zgrada postala mjesto borbe.

“Borbe su bile toliko jake da je prosječan životni vijek jednog vojnika na toj teritoriji bio 24 časa”, piše “Raša tudej”.

Uprkos gubicima, niko nije pomišljao na povlačenje, a i Hitler i Staljin su slali pojačanje.

Do novembra, Nemci su osvojili veći dio grada, ali su ostavili “izložene bokove”.

Crvena armija je u tome vidjela svoju šansu, što je i dovelo do toga da opkole naciste i presjeku njihove puteve za snabdijevanje stvarima.

To je bio kraj Hitlerove ofanzive na istoku.

Šest mjeseci borbi ostavilo je najmanje dva miliona mrtvih, a cio Staljingrad je bio u ruševinama. Decenijama kasnije, posmrtni ostaci vojnika se i dalje pronalaze dok se vrši rekonstrukcija grada.

Jedan od veterana te bitke Aleksej Nevrozov rekao je da su “Nijemci pritiskali sve jače i jače, zemlja se trasla i terala te da potoneš”.

“Život vojnika je mogao da se završi svakog trenutka i bilo je užasno. Mogli su te ubiti bombom, minom, puškom...”, rekao je on.

Rusija 9. maja organizuje vojnu paradu povodom 70 godina od pobjede nad fašizmom na kojoj će učestvovati mnogi svjetski zvaničnici, iako su lideri većine zemalja Zapadne Evrope odbili poziv u Moskvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana