Hitlerov ženski vod smrti

Priredio: Boris Đurić
Hitlerov ženski vod smrti

London - Brutalnost žena čuvara nacističkog kampa Ravensbrik nije se mogla mjeriti ni sa najgorim zvjerstvima, jer su okrutne ljepotice bile spremne i na najgore metode mučenja zatvorenika.

Dorotea Binc bila je jedan od najgnusnijih čuvara logora Ravensbrik, a nekoliko momenata prije nego što joj je kapuljača stavljena preko glave, konopac zategnut i vrata zaključana rekla je svoje posljednje riječi: "Nadam se da nećete misliti da smo svi mi zli ljudi". Bila je to zbunjujuća izjava, jer je ta žena, odgovorna za smrt na hiljade ljudi, bila personifikacija zla. Njoj na pamet nije palo pitanje koje visi nad tmurnom istorijom jedinog njemačkog kampa za žene, gdje je njih 50.000 ubijeno i duplo više mučeno.

Kakve su to žene koje su u stanju da počine tako užasne stvari drugim ženama? Uobičajeni odgovor je da su to bile "muškarače". Međutim, u realnosti njima nije manjkalo feminizma. Mnoge od njih su bile lijepe plavuše koje su se dobro oblačile, sa sivim kaputima i širokim hlačama, sa modernim kapama na glavama i kožnim čizmama. Takođe su im zavidjele ostale djevojke iz obližnjeg grada Furstenberga. Kada nisu bile na dužnosti, brale su cvijeće u šumi, vozile se čamcem po jezeru, išle na zabave, flertovale sa muškim čuvarima u kampu.

Na jednoj fotografiji vide se tri djevojke koje se smiju u čamcu. Sve tri su bile čuvari. Jedna od njih, Helena Masar, koja je bila zadužena za radionicu za šivanje, bila je poznata kao prilično brutalna osoba, dok je druga, Marga Lovenberg, davala ženama zatvorenicima prilično užasavajući tretman.

Kamp je čak imao sopstveni frizerski salon, gdje su im žene zatvorenici pravile frizure. Kao i mnoge žene širom svijeta tako su i nacističke žene čuvari sjedile ispod haube za kosu i međusobno ćaskale, dok im je uređivana frizura u tadašnju modernu olimpijsku punđu.

Nakon toga odlazile bi na posao, gdje bi galamile i bičevale žene zatvorenike i puštale svoje pse na njih. Tokom šest godina oko 3.500 žena čuvara je radilo u logoru Ravensbrik. Neke od njih nisu mogle da podnesu horor kojem su prisustvovale. Prvi načelnik logora Johana Langefeld nije imala problema da uvede brutalnu disciplinu i držala je žene zatvorenike vani, na kiši i hladnoći, po nekoliko sati.

Međutim, nije mogla preći preko medicinskih eksperimenata koji su uživo vršeni nad njima ili "zečevima", kako su ih zvali, zbog čega su je proglasili "mekanom" i ubrzo je izgubila svoju poziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana