Gučo Guči osnivač modne imperije

Marijana Miljić
Gučo Guči osnivač modne imperije

Gučo Guči, biznismen i modni dizajner, čovjek je čijom zaslugom danas postoji poznata modna imperija "Guči". Danas kreacije kompanije "Guči" nose najpoznatije ličnosti svijeta i jedna je od vodećih u svijetu.

Guči je rođen 26. marta 1881. godine u Firenci. Kao imigrant u Parizu, a zatim u Londonu, radio je u ekskluzivnim hotelima i tamo je dobio inspiraciju posmatranjem luksuznog prtljaga koji je viđao kod bogatih gostiju.

Po povratku u rodni grad, osnovao je 1920. godine radnju za prodaju fine kožne galanterije klasičnog stila.

Uspjeh

Guči je bio jedan od najboljih kožara, pa je u svojoj radnji prodavao i ručno rađena sedla i torbe za jahače.

Prvi butik "Guči" otvorio je 1921. godine u Rimu, a ubrzo je postao poznat po kvalitetnim proizvodima od kože.

Veoma brzo Guči postaje zaslužan i za nekoliko brendova kao što su ručke od bambusa za torbe. Pedesetih godina je lansirao dobro poznati prugasti kaiš, a zatim i kožne mokasinke koje su do danas ostale gotovo nepromijenjene.

Tokom Drugog svjetskog rata kompanija je izrađivala tašne od pamučnog platna, a ne od kože zbog nedostatka materijala. Međutim, njegovi proizvodi su se razlikovali od drugih po potpisu, odnosno dva slova G koja se preklapaju kao u ogledalu.
Ova modna kuća je proširena 1953. godine osnivanjem kancelarije u Njujorku.

Sudbina kompanije

Poslije Gučijeve smrti, 1953. godine, kompaniju su zajednički vodili njegovi sinovi i unuci, što je ovu imperiju dovelo na ivicu bankrota.

Međutim, 1989. godine na čelo kompanije dolazi Daun Melo, pod čijom rukom se ova kompanija ponovo uzdiže. On je 1994. godine doveo poznatog dizajnera Toma Forda, koji ovoj modnoj imperiji vraća staru slavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana