Gavrilo Princip sto godina poslije iz ugla svjetskih medija

nationalpost.com
Gavrilo Princip sto godina poslije iz ugla svjetskih medija

Vijek nakon što je Gavrilo Princip, tinejdžer djetinjeg lica, pucnjima iz svog pištolja izvršio atentat na austrougarskog nadvojvodu u Sarajevu 1914. godine, još je izvor kontroverzi.

Njegovo nasljeđe i potez su mnogo puta bili različito tumačeni da bi se povinovalo političkim agendama na Balkanu, koji ostaje ispunjen etničkim i religioznim rivalstvima. Nikola Princip se prekrstio i mirno stajao ispred ploče na sarajevskoj kapeli sa natpisom "Vidovdanski heroji". Lista započinje imenom Gavrila Principa zbog atentata koji je izveo na Vidovdan, 28 juna.

- On je živio i umro za svoje ideje da oslobodi i ujedini Južne Slavene - rekao je osamdesetjednogodišnji Nikola dok je držao svijeću u rukama.

Nedaleko od ovog mjesta nalazi se ploča koja označava mjesto gdje je Princip ubio Franca Ferdinanda. Tamo Halida Bašić, stara 72 godine, ima drugačiji pogled na događaj.

- On je bio ubica, terorista. Učinio je to jer je htio da Bosna bude dio velike Srbije.

Samo mjesec nakon što je devetnaestogodišnji Princip izvršio atentat, Evropa i svijet su se našli u ratu. Austrija je optužila Srbiju da je skovala atentat. Uz podršku Njemačke, Austrija je napala Srbiju čiji su saveznici Rusija i Francuska brzo bili uvučeni u rat. Britanija i SAD su se takođe pridružile ratu. Kada je masovna klaonica poznata kao Veliki rat završena 1918. godine, iza sebe je ostavila 14 miliona života.

- Princip i pripadnici "Mlade Bosne" su bili heroji koji su bili spremni da žrtvuju sopstvene živote za slobodu i oslobođenje - rekao je Jovan Medošević, učitelj iz Pala i dodao da treba da se borimo da istina ostane istina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana