Gavrilo Princip i stogodišnjica antisrpske propagande

RTRS
Gavrilo Princip i stogodišnjica antisrpske propagande

Povodom stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata u SAD-u, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, a i u BiH na djelu je pokret za falsifikovanje istorije, koja bi trebalo da okrivi Srbe za početak Prvog svjetskog rata. O ovoj temi na svoj način piše i današnji Jutarnji list.

Stota godišnjica od početka Prvog svjetskog rata, izaziva sve brojnije negativne reakcije u Srbiji. U prvom redu, zbog odluke sarajevskih vlasti da 2014. naprave spomenik austrijskom prestolonasljedniku Francu Ferdinadu kojega je 28. juna 1914. ubio Gavrilo Princip, ali i sve češćih tekstova u vodećim novinama, kako je Srbija, a ne Njemačka i Austro-Ugarska, odgovorna za izazivanje Prvog svjetskog rata, piše Jutarnji list.

Veliku pažnju izazvao je javni istup Milosava Popadića, nekadašnjeg profesora u Sarajevu, koji od 1993. živi u Švedskoj. U pismu koje je uputio građanima Sarajeva i BiH, gradskim vlastima Sarajeva i Federacije BiH, koje je u cjelosti objavljeno na portalu sarajevskog "Oslobođenja", Popadić je pozvao "istinoljubive i slobodoljubive pisce i javne radnike cijelog svijeta da dignu svoj glas u obrani istine i slobode". Popadić u otvorenom pismu tvrdi da je Gavrilo Princip bio gimnazijalac i pjesnik koji je teško podnosio austrougarsku okupaciju i samovoljnu aneksiju BiH - kao i mnogi gimnazijalci i studenti.

Uskoro se kritikama pridružio beogradski dnevni list Politika optužbom prema kojoj "američki, britanski i, prije svega, njemački mediji ne posustaju u naporima da izbijanje Prvog svjetskog rata prikažu u novom svjetlu, navodno na osnovu novih istorijskih saznanja".

Srpsku javnost naljutio je nedavni komentar njemačkog l Velta, u kojem se tvrdi da je početak Prvog svjetskog rata nisu inicirale Njemačka i Austrougarska, već da Rusija i Srbija snose najveću odgovornost za izbijanje rata. Prema pisanju lista "Svakako je ispravnija teza otkriva da su tadašnje svjetske sile – Njemačka, Francuska, Britanska imperija, Austrougarska, a donekle i Italija – nepromišljeno ušle u rat, nasjedajući na provokacije Moskve i Beograda, a isto tako zapostavljajući da diplomatskim i političkim sredstvima riješe krizu koja je izazvana terorističkim napadom i ubistvom austrougarskog prestolonasljednika i njegove supruge".

U Veltu je Gavrilo Princip opisan kao "mjesečar i prapredak današnje Al Kaide – Bin Laden tadašnje epohe."

Prije desetak dana i Vol Strit Džrnal plasirao je vrlo slično tezu i poređenje Principa s Bin Ladenom, a Dojče Vele je ovih dana Momčila Krajišnika uporedio s dugogodišnjim liderom Al-Kaide, piše Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana