Drevno kraljevstvo u današnjoj Turskoj: Otkriće koje može da promjeni istoriju

Agencije
Drevno kraljevstvo u današnjoj Turskoj: Otkriće koje može da promjeni istoriju

Arheolozi sa Univerziteta u Čikagu pronašli su humke u oblasti Konja u Turskoj. Ovo otkriće ne bi imalo toliki značaj da se ne radi o mogućem tragu izgubljenog kraljevstva.

Prema legendi, u oblasti Konja u Turskoj, gdje su pronađene humke, nalazilo se drevno kraljevstvo kralja Mide iz grčke mitologije. A ukoliko bi se ispostavilo da se radi o pomenutom kraljevstvu, to bi značilo velike promjene u istoriji.

Kao i mnoga druga otkrića, i ovo se dogodilo slučajno. Jedan mještanin je pronašao ploču na kojoj je nešto ispisano hijeroglifima, a kasnije su naučnici utvrdili da se radi o luvijskom jeziku.

Neki od arheologa smatraju da bi pronađeni kamen mogao da bude povezan sa kraljevstvom koje je nekada postojalo na oblasti Anadolije, odnosno da je dio stijene na kojoj je opisana pobjeda nad Frigijom.

Naučnici sa Čikaškog univerziteta su u svom saopštenju naveli kako ranije nije bilo poznato postojanje kralja Hartapua, za kojeg se sada vjeruje da je naredio da se na stijeni opiše zauzimanja teritorije kralja Mide.

Izgubljeno kraljevstvo je najvjerovatnije postojalo od devetog do sedmog vijeka prije nove ere, a pokrivalo je veoma malu površinu za današnje pojmove, pa većina smatra da je greška u mjerenjima, a zapravo je u to vrijeme bilo jedno od većih na teritoriji današnje Turske, prenosi Live science.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana