Dadeset godina od smrti velikog pisca Daglasa Adamsa: Humorom i fantastikom tragao za smislom postojanja

Milanka Mitrić/agencije
Dadeset godina od smrti velikog pisca Daglasa Adamsa: Humorom i fantastikom tragao za smislom postojanja

Daleko u neistraženim zaleđima jedne zabačene oblasti zapadnog spiralnog kraka galaksije nalazi se maleno, neugledno, žuto Sunce. Na orbiti oko njega, na rastojanju od približno dvadeset sedam miliona milja, nalazi se beznačajna plavo-zelena planeta, čiji su stanovnici, koji su nastali od majmuna, toliko primitivni da još smatraju digitalne ručne časovnike zgodnom idejom.

Ovo je uvod jedne od najpoznatijih knjiga na svijetu, koja spaja komediju i naučnu fantastiku - “Autostoperskog vodiča kroz galaksiju”, koji je život kao radio drama, započeo 1978. godine, a kao književni serijal 1979. godine. Od odlaska njegovog tvorca Daglasa Adamsa, ove godine obilježava se 20 godina.

Daglas Adams bio je pisac, scenarista, humorista i čovjek koji ne samo da je stvorio cijelu franšizu “Autostoperski vodič kroz galaksiju”, nego je stvorio i čitav kult oko sebe i tog djela, i svih njegovih dijelova. Stvorio je Artura Denta, Forda Prefekta i kult broja 42 inspirisan “Autostoperskim vodičem kroz galaksiju”. Broj 42 je konačni odgovor na pitanja o svemiru, postojanju i svemu ikada. U drugim djelima stvorio je lik holističkog detektiva Dirka Džentlija, u romanu koji je objavljen 1987. godine, bio je dio priče “Doktora Hua” i “Letećeg cirkusa Montija Pajtona” i jedan od najzanimljivijih i najkreativnijih svjetskih autora koji je vješto znao da zasmije, začudi, oduševi i potrese svojim pisanjem.

Velike životne teme, budućnost, tehnologija, filozofija, sve ono što jesmo, što u ogromnom svemirskom prostranstvu možemo da budemo, vješto je umotavao riječima u humor. Tako je činio da i ono najtužnije i najpotresnije u nama, djeluje smiješno, jer smo tako mali naspram kosmosa, da često to i jeste tako. U svojim djelima bavio se čovjekom, naukom, svemirom, velikim i malim čudesima kojima smo okruženi i o kojima toliko toga ne znamo. Sve što je stvorio, bilo je prožeto humorom, koji je glavna osovina svega ili ljepilo koje veže sve velike teme kojima je bio posvećen u svom pisanju i u životu i kojima je pričao velike fantastične priče. Njegova djela, osim humorom, ispunjena su satirom, ironijom i prije svega, kritikom pojedinca, društva, pa i čitave planete.

- Pisanje nije stvarno tako loše kada se izboriš sa brigama. Zaboravi na brige, prosto nagazi. Ne stidi se zbog loših dijelova. Ne napreži se sa njima. Daj sebi vremena, možeš da se vratiš na to ponovo u svjetlu onoga što si napisao u priči kasnije. Pisanje može da bude dobro. Napadni ga, nemoj da ono napada tebe. Možeš da nađeš i uživanja u tome. Možeš sebi mnogo dobrog time da učiniš - zabilježio je Adams ranije u svojim spisima.

Adams je rođen u Kembridžu 11. marta 1952. godine, kao Daglas Noel Adams. Školovao se u Eseksu, nakon čega je studirao na koledžu u Kembridžu, gdje je 1974. godine završio englesku književnost. Kasnije se preselio u London, gdje je počeo da radi na pojedinim skečevima za Pajtonovce, a kasnije i za kultnu seriju “Doktor Hu”.

Ove godine, u čast Adamsu, trebalo bi da bude objavljena knjiga “42: Nevjerovatne ideje Daglasa Adamsa”. U pitanju je djelo će obuhvatiti razne nepoznate i neobjavljene dijelove njegovih bilješki, pisama, raznih skica i ideja. Takođe, djelom će biti obuhvaćene njegove prepiske s Nilom Gejmenom, Dirkom Magsom, Stivenom Frajom i drugima. U knjizi će biti objavljene i bilješke za “Autostoperski vodič kroz galaksiju”, koje je na marginama već napisanog djela zapisivao.

Među ostalim djelima koje je Adams napisao su “The Long Dark Tea-Time of the Soul”, “The Salomon of Doubt” . Kao šesti nastavak “Autostoperskog vodiča kroz galaksiju” 2009. godine objavljena je knjiga Eoina Kolfera. Dozvolu za pisanje autor je dobio od Daglasove supruge Džejn Belson.

Serija

Britanski radio serijal “Autostoperski vodič kroz galaksiju” inspirisao je stvaranje knjiga, filmova, predstava i albuma. Adams je pisao prvi i drugi radijski serijal, a kasnije su brojni drugi autori nastavili tim putem. Serija je, uz razne promjene, emitovana do 2018. godine. Što se Adamsa i serijala knjiga tiče, nastalih na osnovu toga, objavljene su “Autostoperski vodič kroz galaksiju”, “Restoran na kraju vaseljene”, “Život, vaseljena i sve ostalo”, “Do viđenja i hvala na svim ribama” i “Uglavnom bezopasni”. Knjiga “Autostoperski vodič kroz galaksiju” prodata je u više od 15 miliona primjeraka i prevođena je na mnoge svjetske jezike.

Film

Jedna od poznatijih filmskih adaptacija je ostvarenje “Autostoperski vodič kroz galaksiju”, objavljeno 2005. godine. Radi se o filmu Garta Dženingsa, u kojem su glumili Martin Friman, Mos Def, Sam Rokvel, Zoi Dešanel, Alan Rikman, Vorvik Dejvis i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana