Čovjek koji je otkrio novi svijet

Jelena Bjelica
Čovjek koji je otkrio novi svijet

Amerigo Vespuči bio je poznati italijanski moreplovac, koji je plovio pod španskom zastavom. Na svojim putovanjima uspio je da stigne do obala Brazila i Hondurasa, a za razliku od Kolumba, bio je uvjeren da je otkrio "novi svijet" koji se nalazi između Evrope i Azije.

Zahvaljujući kartografima koji su zanemarili Kolumba, novi kontinent dobio je ime po ovom čuvenom istraživaču - Amerika. Pored Amerike, istraživao je i ušće Amazona.

Obrazovanje

Amerigo Vespuči rodio se 9. marta 1451. godine u Firenci. Ameriga je obrazovao njegov ujak fra Đorđo Antonio Vespuči, poznati dominikanski sveštenik. Dok su njegova starija braća bila poslata na Univerzitet u Pizi da bi nastavili karijere naučnika, Amerigo je prigrlio trgovački život i nastavio dalje kao činovnik u firentinskoj komercijalnoj kući "Mediči".

Vespuči je pri tom stekao naklonost i zaštitu Lorenca de Medičija, koji ga je postavio za šefa poslovanja.

Vespuči se tada fokusirao na organizovanje brojnih putovanja, što će mu jednog dana pobuditi želju da i sam krene u avanturu.

Novi svijet

Poslat je 1491. godine u Sevilju, gdje je pomogao da se opreme brodovi za ekspedicije Kristifora Kolumba.

Na poziv kralja Manuela Prvog Vespuči je učestvovao kao posmatrač na nekoliko putovanja koja su uključivala istraživanje istočne obale Južne Amerike između 1499. i 1502. godine.

Vespuči, koji je tada prikupio dosta iskustava, a budući da je već bio u kontaktu sa brazilskim plemenima, smatrao se za najkvalifikovaniju osobu za novu ekspediciju i putovanja koja su ih čekala.

Vespuči je u "novi svijet" putovao 1499. kao član španske ekspedicije, a 1501. i 1502. predvodio je portugalsku ekspediciju. Vjerovao je da su Honduras i Brazil novi, neotkriveni kontinenti, ne znajući da je Honduras prije njega otkrio Kolumbo. Za ekspedicije se čulo širom Evrope.

Već 1503. Vespuči plovi kao pripadnik portugalske službe prema Brazilu, međutim, ekspedicija nije uspjela da dođe do novih otkrića. Flota se raspala, komandant broda je nestao, a Vespuči je mogao jedino da se vrati nazad u Sevilju, gdje je upoznao svoju buduću suprugu Mariju de Čerezo.

Umro je 22. februara 1512. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana