Čovjek koji je od SAD napravio silu

Marina Čigoja
Čovjek koji je od SAD napravio silu

Frenklin Delano Ruzvelt bio je američki državnik i političar, predsjednik SAD od 1932. do 1945. Četiri puta biran je za šefa države, jedini u američkoj istoriji. Bio je pravnik i član Demokratske stranke.

Zahvaljujući njegovoj politici odbacivanja tradicionalnog izolacionizma, SAD ne samo da su se izvukle iz do tada nezapamćene ekonomske i političke krize, nego su se nametnule kao glavna vojna, ekonomska, politička i kulturna sila u svijetu i taj status uživaju do danas.

Politiku "velike batine" prema latinoameričkim zemljama zamijenio je politikom "dobrog susjedstva", a sa Sovjetskim Savezom uspostavio je diplomatske odnose.

Paraliza

Rođen je 30. januara 1882. godine i odrastao u uglednoj njujorškoj aristokratskoj porodici. Politikom se počeo baviti od 1909. godine kao pristalica Demokratske stranke. Za vrijeme Prvog svjetskog rata istakao se na položaju pomoćnika ministra za mornaricu.

Godine 1921. obolio je od dječje paralize, bolesti zbog koje nije mogao hodati, ali čije postojanje je, slično kao i ljubavna veza sa sekretaricom Lusi Merser, ostalo tajnom do kraja njegovog života.

Uprkos bolesti, 1928. izabran je za guvernera države Njujork, a četiri godine kasnije prvi put postaje predsjednik SAD, u vrijeme velike privredne krize koju je ublažio politikom poznatom kao "Nju dil".

Rat

Ruzvelt je ponovo izabran za predsjednika 1936. godine. Za vrijeme drugog mandata ekonomska pitanja s vremenom su došla u sjenu svjetskih događaja koji će 1939. eskalirati u Drugi svjetski rat.

Koristeći tu krizu kao izgovor, Ruzvelt je prekinuo s dotadašnjim presedanom, kandidovao se po treći put i pobijedio na izborima 1940. Objavio je
1941. Povelju o četiri slobode: slobodu misli, slobodu od straha, slobodu od siromaštva i slobodu vjeroispovijesti.

Iste godine njegovom zaslugom usvojen je Zakon o zajmu i najmu, što je SAD pripremilo za ratne napore.

Iako je insistirao na tome da SAD podržavaju Veliku Britaniju (a poslije SSSR), te razvio lično prijateljstvo s Vinstonom Čerčilom, zbog tada dominirajućeg izolacionizma u američkoj javnosti, SAD se nisu uključile u rat sve do japanskog napada na Perl Harbur.

Ruzvelt se istakao kao pragmatičan ratni vođa.

Smrt

Za predsjednika je ponovo izabran 1944. godine, a preminuo je nekoliko mjeseci kasnije, 12. aprila 1945. godine, nedugo prije pobjedonosnog završetka rata, od izliva krvi u mozak u Varm Springsu u saveznoj državi Džordžiji.

Sahranjen je u Vašingtonu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana