Britanski istoričar: Austrougarska zapostavljala Srbe

SRNA
Britanski istoričar: Austrougarska zapostavljala Srbe

Beč - Austrougarska je premalo razmišljala o pridobijanju blagonaklonosti srpskog stanovništva i napravila grešku što se nije zaustavila poslije odgovora srpskih vlasti, koje nisu htjele rat, na ultimatum iz Beča, smatra britanski istoričar Marko Atila Hoare.

"Atentat je bilo djelo 'Crne ruke' i nije bila želja srpske vlade da vodi rat. Kada je Austrougarska postavila ultimatum Srbiji i srpska vlada gotovo sve od toga prihvatila, postojala je šansa da se tu stane i sarađuje sa beogradskim vlastima, te pokuša da se izoluje 'Crna ruka' ", objasnio je on.

Hoare je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", povodom stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, istakao da Austrougarska nije dovoljno pazila na javno mnjenje u Srbiji, gdje je postojalo uvjerenje da će morati da se vodi borba protiv monarhije kako bi se ostvarili nacionalni interesi.

Britanski istoričar je podsjetio da je okupacija Bosne i Hercegovine dovela do teritorijalne svađe, ali da to nije značilo da je moralo doći do rata.

Prema njegovom mišljenju, tenzije između Austrougarske i Srbije imaju svoje "korijene negdje dublje".

On je ukazao da je nakon ubistva kralja i kraljice 1903. došlo do promjene stava prema Austrougarskoj monarhiji, pošto su Radikalna stranka i krug oko vojske stajali iza državnog udara.

Aneksija 1908. je ubrzala sukob, pošto su u Srbiji nakon toga postojali moćni elementi koji su promijenili pasivni antiaustrijski u aktivni antiaustrijski stav, rekao je Hoare.

Takođe je naglasio da je Austrougarska bila naklonjenija muslimanskim vlasnicima posjeda, kao i Hrvatima, ali da to nije bilo antisrpski stav.

Isto tako je naveo da su prosječni Srbi bili užasnuti atentatom na austrougarskog prestolonasljednika.

Kao primjer naveo je bh. političara Milana Srškića koji je na vijest o ubistvu izvadio svoj mač i saopštio da je potrebno osvetiti Ferdinanda i Sofiju i da je spreman da se bori protiv Srbije.

Poslije atentata, naveo je Hoare, došlo je do tlačenja srpskog stanovništva od strane habsburških vlasti.

U srpskim knjigama, kako je ukazao, govori se čak i o genocidu nad Srbima, što je, prema njegovim riječima, pretjerivanje, jer su Habsburgovci imali srpske trupe i visoke srpske oficire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana