Bila je jedna od najozloglašenijih žena svih vremena: Plašila je se i policija

jutarnji.hr
Bila je jedna od najozloglašenijih žena svih vremena: Plašila je se i policija

Rođena u Londonu 1900. Matilda Tili Divajn odrasla je u siromašnoj četvrti i sanjala o budućnost u raskoši. San joj se ostvario načinivši je jednom od najbogatijih žena tog vremena - a da do novca nije došla ni udajom ni nasljedstvom.

Te 1920. godine Tomas Kork, poslastičar u australijskom Sidneju, posjetio je radnju u vlasništvu svog dobrog prijatelja. Čuvši povike i zvuk borbe koji su dolazili spolja, potrčao je prema vratima, gdje je vidio Tili Divajn. Oči su im se susrele, a Divajnova je pojurila prema njemu držeći britvu. Kork je zatvorio oči i rukama zaštitio glavu, ali osjetio je ubod. Kad je pogledao, krv mu je prsnula u lice. Napala ga je žena čiji dosje može zaseniti čak i Al Kaponea - s elementima od uvredljivog ponašanja i napada do prostitucije, podvođenja...


Divajnova je sve to uspjela "postići" do 1925. godine, kad je imala dvadeset godina.

S obzirom na njenu istoriji, dobila je nevjerovatno blagu kaznu za napad s početka teksta - dvije godine "laganog rada". Do 1930. Divajnova se prebacila na malo veće zločine, vodila je bandu, bila vlasnica mreže bordela, čak je dilovala drogu.

Rođena u Londonu 1900. Matilda Tili Divajn odrasla je u siromašnoj četvrti i sanjala o bogatstvu u budućnosti. To je i uspjela, postavši jedna od najbogatijih žena tog vremena - a da do novca nije došla ni udajom ni nasljedstvom.

Nakon što je upoznala Australijanca Džima Divajna i za njega se udala, preselila se na novi kontinent. Počela je zarađivati prodajom vlastitog tijela u njihovom domu, a kasnije ju je Džim vozio kod klijenata.

No, ubrzo je otkrila daleko unosniji posao, postala je madam koja je podvodila druge žene.

Kada su se političari u Australiji okomili na prodaju kokaina i rad bordela, vlasnici tih biznisa morali su se povući dublje u podzemlje. Inteligentna madam Divajn domišljato je iskoristila rupu u zakonu, prema kojoj nijedan muškarac ne smije voditi bordel, prenosi Ekspres.

Budući da je ona bila žena, ništa joj nije stajalo na putu da iskorišćava siromašne i očajne djevojke, uzimajući velik procenat njihove zarade. Ipak je to bila njena javna kuća. U Australiji je bilo malo poslova za povratnike iz Prvog svjetskog rata, što je mnoge otjeralo u ralje kriminala. Tokom Velike depresije Tilin posao doslovno je procvjetao, a njeno bogatstvo mjereno današnjim novcem procijenjivalo se na više miliona dolara.

Kako to biva u životu, nije bila bez konkurencije, njena glavna suparnica bila je još manja žena od nje (rastom i stasom) Kejt Lej, koja je svoj posao započela otvaranjem malih prodavnica pića. Čini se kako u gradu nije bilo dovoljno mjesta za njih dvije.

U Tilinoj kući često su se održavale raskalašne zabave, a imanje su čuvali naoružani stražari i agresivni psi. Jedne večeri Kejtini ljudi upali su na imanje, međutim brzo su bili pobijeni. U zasjedi ih je čekao Tilin suprug Džim.

Madam Divajn je uživala u glamuroznoj strani zločinačkog života, razmećući se krznom, dijamantima i svim mogućim luksuzom. Štampa ju je deklarisala kao "najgoru ženu u Sidneju", a sama se rješila svog dosadnog supruga kada joj više ni na koji način nije trebao. Ipak, takav dobar život nije mogao dugo da traje, uostalom kao ni za suparnicu Kejt.

Na kraju su im, kao što je bio slučaj i sa Al Kaponeom, došli glave poreski inspektori.

Do sredine četrdesetih obije su izgubile većinu novca, a na kriminalnoj sceni pojavili su se mladi muškarci željni krvi.

Tili i Kejt utjehu su pronašle u samoći, a nakon što je Kejt umrla - Tili je došla na sahranu da joj oda počast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana