Bik koji sjedi - vođa pobune protiv američkog genocida

Srna
Foto: Ilustracija

BIJELjINA - Najpoznatiji indijanski poglavica Bik Koji Sjedi (1831-1890), vođa plemena Sijuks, mučki je ubijen je na osnovu naredbe povjerenika Vlade SAD u rezervatu u Južnoj Dakoti 15. decembra 1890. godine.

Predvodeći savez plemena, poznat kao "Dakota", borio se protiv etničkog čišćenja i genocida koji je Vlada SAD sistematski sprovodila nad Indijancima i omogućio im da u Bici kod Litl Big Horna 1876. godine potpuno unište dio Sedme konjičke divizije pod komandom Džordža Kastera.

Više hiljada američkih vojnika poslato je zatim u potjeru, pa su mnogi domoroci bili prisiljeni na predaju, ali ne i Bik Koji Sjedi.

Odbivši predaju, poveo je svoje pleme u daleku Kanadu, gdje su proveli niz godina. Na kraju su, izmučeni hladnoćom i glađu, bili prisiljeni da se vrate u SAD.

Predali su se i nastavili da žive u rezervatima, u zarobljeništvu.

Godine 1884. Bik Koji Sjedi napušta rezervat i pridružuje se putujućem cirkusu "Divlji šou Bufalo Bila", zarađujući 50 dolara sedmično, što je u to vrijeme bila velika svota.

Cirkus je poglavicu učinio slavnim.

Nekoliko godina kasnije, Bik Koji Sjedi vratio se u rezervat gdje su pokušali da ga uhvate zbog sumnje da podržava širenje "Plesa duhova", religijskog pokreta među Indijancima.

Amerikanci su se plašili da bi ovaj pokret mogao da dovede do jačanja Indijanaca i njihove pobune, pa su riješili da uhapse Bika Koji Sjedi.

Jednog jutra došli su do njegove kolibe koja se nalazila na Grand riveru sa ciljem da ga uhapse prije nego što se drugi stanovnici rezervata probude. Međutim, Bik Koji Sjedi odbio je da pođe mirno, što je dovelo do galame i okupljanja drugih Indijanaca koji su se protivili hapšenju.

Došlo je do nereda između njegovih sljedbenika i indijanske policije usljed čega je jedan od policajaca ubijen.

Odmah je došlo do razmjene vatre u kojoj je jedan metak pogodio Bika Koji Sjedi u glavu i ubio ga na licu mesta.

Poglavica je sahranjen je u Fort Jejtsu, a 1953. godine njegovi posmrtni ostaci preneseni su u Mobridž, u Južnu Dakotu, gdje mu je podignut granitni spomenik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana